Let op: Extreme prijsverhogingen in supermarkten op komst

Helena (83) wil met haar laatste geld een kopje thee betalen, wordt geweigerd: ''Alleen pin''

De Rabobank slaat alarm. Volgens onderzoeker Sebastiaan Schreijen geven producenten aan dat zij hun verkoopprijzen met 10 tot 20 procent moeten verhogen. Supermarkten hebben daardoor geen andere keuze dan dit door te berekenen aan de klant.

Als reden voor het verhogen van de verkoopprijzen worden ‘de dure dollar’, personeelskosten en energiekosten genoemd. Verpakkingsmateriaal als glas en karton, maar ook halffabricaten als meel en zout worden gemaakt met veel energie. Die producten worden op contractbasis door producenten afgenomen, waardoor de hogere energiekosten nog altijd worden doorberekend aan de voedingsmiddelenproducenten.

Nog duurder

”Consumenten hebben het afgelopen jaar al te maken gehad met prijsverhoging na prijsverhoging”, zegt Schreijen. ”Maar afgaande op de consumentenprijsontwikkelingen in de supermarkt zijn nog lang niet alle kostenstijgingen gedekt. Laat staan dat de consument weet heeft van de voorgenomen producentenprijsverhogingen die er de komende maanden aan zitten te komen.”

Rabobank verwacht dat de inkopers bij supermarkten de komende tijd ‘flink tegengas geven aan de onderhandelingstafel’. Schreijen denk dat het aanbod in de supermarkten daardoor zal versoberen, bijvoorbeeld door lege schappen als gevolg van het stoppen van leveringen. ”Maar ondanks die versobering zullen boodschappen (nog) duurder worden in de eerste maanden van 2023.”

Scroll naar boven