Lennie (25) is pas sinds zeven jaar vrouw, en wil nu Miss België worden

Lennie (25) is pas sinds zeven jaar vrouw, en wil nu Miss België worden

In navolging van Nederland, stelt ook in België een omgebouwde man zich kandidaat om een missverkiezing te winnen. Het gaat om de 25-jarige Lennie Blockmans, afkomstig uit Antwerpen. Ze doet mee aan de editie van 2024 en wil Miss België worden.

In Nederland verbaasde Rikkie Kollé veel mensen door als trans vrouw een verkiezing voor vrouwen te winnen. Rikkie is geboren als man.

Haar winst leidde tot veel rumoer. Veel mensen vinden het nergens op slaan, omdat een biologische vrouw de verkiezing hoort te winnen. Anderen hebben begrip voor het statement dat de jury probeerde te maken, door een trans vrouw te laten winnen en dan voornamelijk te wijzen naar ‘haar verhaal’, in plaats van schoonheid.

Trans vrouw Lennie

Enfin, ook bij onze zuiderburen gaat een trans vrouw nu proberen om biologische vrouwen voor te blijven. Aan Het Laatste Nieuws vertelt Lennie wie ze is.

”Op jonge leeftijd droomde ik van kroontjes en jurken, maar voor een klein jongetje was die wereld veraf. Onbereikbaar, zelfs. Met mijn deelname wil ik anderen inspireren. Ik wil de verandering zijn die ik zelf wil zien.”

”Op school kreeg ik enkel te horen hoe mannen en vrouwen kinderen moeten maken. Daar had ik niets aan. Dan moet ik het zelf maar veranderen, vind ik.”

Lennie (25) is pas sinds zeven jaar vrouw, maar stelt zich nu kandidaat voor Miss België

Transitie

”Volgens Lennis was haar transitie ‘de zwaarste horde in haar leven’. ”Het was bevrijdend maar ook beangstigend. Je gedachten malen continu. Jezelf laten bewerken in een gezond lichaam. Dat is toch niet nodig?”

”Maar daarna besef je meteen: Onzin! Het is heel hard nodig. Na elke ingreep voelde ik euforie. Dat was de beste bevestiging die ik kon krijgen.”

Het was een bevestiging van wat lang sluimerde. “Als kind was ik heel vrij in mijn expressie. Ik was flamboyant, verfijnd, zonder me daar vragen bij te stellen.”

”Op die leeftijd sta je niet stil bij rollenpatronen en gender. Maar al snel bleek dat ik op jongens viel. Ik nam toen tot een duidelijke conclusie: ik was gay. Maar dat voelde niet correct. Er was meer, het was niet voldoende.

17 jaar

Als Lennie 17 jaar is, ziet ze een interview van Caitlyn Jenner die uit de kast komt op 65-jarige leeftijd. ”Toen begon ik na te denken en enkele maanden later heb ik de beslissing genomen.”

Haar vriendengroep slonk. Haar moeder, die drie jaar geleden is heengegaan, verzorgde haar en bood mentale steun. ”Ik weet nu wie ik ben, maar ik merk dat ik voor sommige mensen nooit volwaardig zal zijn. Ook bij het daten: veel mannen beschouwen mij helemaal niet als vrouw.”

Kwetsbaar

In plaats van over de verkiezing te praten, heeft Lennie het (zoals zoveel transpersonen) voortdurend over haar transitie en hoe vaak ze benadeeld wordt.

”Als trans persoon heb je doelwit op je voorhoofd staan. Elke dag krijg ik wel een woord of een blik. Als ik dat niet meer wil, kan ik beter binnenblijven.”

Maar waarom heeft Lennie het de hele dag over haar transitie? Ze zou immers ook gewoon onder de radar kunnen blijven als een trans vrouw en ‘gewoon’ vrouw kunnen zijn.

”Dat noemen we de stealth methode, maar zo ben ik niet. Ik maak er een punt van om vrij snel te zeggen wat de situatie is. Trans is niet wie ik ben, het definieert me niet helemaal.”

”Maar het is wel wat ik ben. Ik heb een verleden als jongen, punt. Dat heeft invloed, en ik begrijp dat best, maar het sluit tegelijk veel deuren. Nu goed, dan moet niemand zich om de tuin geleid voelen.”

Scroll naar boven