Gewichtheffer Laurel Hubbard wordt de eerste transgender-atleet die deelneemt aan de Olympische Spelen nadat hij is geselecteerd voor het team van Nieuw-Zeeland. Het Olympisch Comité heeft aangekondigd dat Hubbard samen met vier andere gewichtheffers zal deelnemen aan de categorie superzwaargewicht voor vrouwen.

Oudste gewichtheffer

Op 43-jarige leeftijd wordt ze ook de oudste gewichtheffer nadat ze op weg naar de kwalificatie 185 kg in twee pogingen heeft getild. Hubbard deed eerder mee als mannelijke atleet voordat hij in 2012 overstapte en in 2017 terugkeerde naar het onderdeel gewichtheffen.

Hubbard kwam in aanmerking om deel te nemen aan de Olympische Spelen toen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de regels in 2015 veranderde. Hierdoor konden transgender-atleten als vrouw concurreren als de testosteronniveaus onder een een bepaald niveau lagen.

Eerder zei de Belgische gewichtheffer Anna Vanbellinghen al dat het ‘een slechte grap’ zou zijn als Hubbard in Tokio zou concurreren, met het argument dat, hoewel ze de transgender gemeenschap steunde, de inclusiviteit niet ‘ten koste van anderen’ mag gaan.

Ze vindt het feit dat mannen over het algemeen een fysiek voordeel hebben moet meewegen in de beslissing. Toch staat de Nieuw-Zeelandse regering volledig achter de deelname van Hubbard. Wat vind jij hiervan? Zouden transgender-atleten mee mogen doen aan de Olympische Spelen? Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening. Laat het ons weten in de reacties!

Nu we het toch over sport hebben. Wist je dat er 3 manieren zijn om snel af te vallen zonder dat je daarbij hoeft te letten op wat je eet? Meer over lezen? Klik dan hier!


Like it? Share with your friends!