Landen melden ontdekking nieuwe coronavariant, virologen ”zeer bezorgd”

Landen melden ontdekking nieuwe coronavariant, virologen ''zeer bezorgd''

Meerdere landen maken melding van een nieuwe coronavariant. De BA.2.75 (inmiddels bekend onder de naam Centaurus), verspreid zich nog sneller dan Omicron. Er wordt dan ook gevreesd dat Centaurus in de herfst gaat leiden tot een explosieve stijging van het aantal besmettingen.

Vooraanstaand Nederlands viroloog Marion Koopmans vreest ook voor een toename van het aantal besmettingen. ”Op dit moment zitten we in een golf die misschien al weer wat aan het afzwakken is. Alles wat nu opduikt, is in die zin relevant dat het de dominante variant van het najaar zou kunnen worden.”

Ontsnappen aan antistoffen

De eerste prognoses zijn dat Centaurus niet meer of minder ziekmakend is. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs uit België lijkt de nieuwe variant ”beter te ontsnappen aan antistoffen.” Dat betekent dat iemand die recent besmet is geweest met het coronavirus, opnieuw besmet kan raken.

”Dat is natuurlijk niet verwonderlijk. Een nieuwe variant moet groeivoordeel hebben tegenover wat er al gecirculeerd heeft. En dat heeft BA.2.75 volgens de eerste berekeningen op BA.5 (de nieuwste subvariant van het omicronvirus, die intussen dominant in ons land is, nvdr.). Alleen met zo’n groeivoordeel kan een variant de overhand halen bij een bevolking die al flink is blootgesteld en gevaccineerd. Bijvoorbeeld: BA.5 heeft de mogelijkheid BA.1 en 2 te omzeilen. Wie in januari of februari een of beide had, kan BA.5 krijgen.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven