Kylie en haar zoontje (3) vluchten uit Rhodos: “Hotel stond in brand”

Kylie en haar zoontje (3) vluchten uit Rhodos: "Hotel stond in brand"

Het Griekse eiland Rhodos wordt momenteel geteisterd door bosbranden. Duizenden mensen worden met spoed geëvacueerd, maar er komen dagelijks duizenden nieuwe toeristen.

De Nederlandse Kylie Mennens, haar zoontje van drie en haar partner moesten gisteren hun hotel Mitsis Village in Kiotari (Rhodos) ontvluchten.

Terwijl het zwembad nog vol lag met toeristen, kwamen het vuur en de rook in rap tempo dichterbij. Volgens het hotelpersoneel was er ‘nog niets aan de hand’, maar het Nederlandse gezin pakt toch maar hun spullen in.

Dat blijkt een verstandige zet, want binnen de kortste keren gaat het brandalarm af. Er onstaat massale paniek. “Ik hoorde overal gillende kinderen”, zo vertelt Kylie tegen het Algemeen Dagblad.

Vluchten

Maar ja, waar moet je naartoe? Kylie ziet een lokale bus staan voor het hotel. Om niet in de mensenmassa terecht te komen, besluit het gezin in de bus te stappen.

De buschauffeur is niet onder de indruk van de paniek en de vluchtende toeristen. “Hij bleef wachten en vertrok niet meteen. De man vond het belangrijk dat iedereen in de bus een kaartje kocht.”

“Ook moest de bagage onderin het bagagevak. Na vertrek besloot de buschauffeur nog even zijn lokale busroute langs het strand te rijden. Totdat de militaire eenheid aangaf dat hij moest keren.”

In de tussentijd stonden overal brandweerwagens. De vlammen waren letterlijk naast de weg. “Als we een minuut later waren gearriveerd, waren we ingesloten geweest.”

Inmiddels is het gezin terug in Nederland. Duidelijk is dat zo’n 2.500 mensen, waaronder meer dan 200 Nederlanders zijn geëvacueerd.

Griekse media melden dat zo’n 30.000 mensen moeten vertrekken. Het gaat om toeristen en inwoners van de kustplaatsen Kiotari, Gennardi en Lardo.

Corendon

De Nederlanders in de gebieden zijn gasten van Corendon. De overheid heeft hen opgedragen te vertrekken. Zij verblijven nu in opvanglocaties zoals sporthallen.

“Gasten die niet meer naar hun hotels kunnen, bieden we alternatieve accomodatie aan en de optie om vandaag of morgen terug te vliegen naar Nederland”, zo vertelt woordvoerder Audrey Denkelaar.”

Heetste dag

In Rhodos zijn al zes dagen bosbranden aan de gang. Ze zijn niet onder controle te krijgen, vanwege de hitte en de harde wind. Gisteren werd het tegen de 40 graden.

Vandaag schiet de temperatuur weer omhoog. “Zondag wordt de heetste dag van de zomer. Er staat windkracht zes, en dat wakkert de branden aan.”

Meer dan 170 brandweerlieden doen er alles aan de branden te blussen. Inmiddels zijn er tientallen collega’s uit andere landen gearriveerd om te helpen.

Scroll naar boven