Kyana kan geen verwarming meer betalen: “Babyfoon geeft 10 graden aan”

De Belgische Kyana Mathieu (24) is ten einde raad. De moeder en haar partner hebben geen geld meer om de verwarming aan te zetten. Het zorgt voor bizarre taferelen, waarbij ze ‘s-nachts moet gaan kijken of haar dochtertje van 2 het niet te koud heeft.

“Overdag lukt het wel, omdat ze dan speelt. Maar ’s nachts is het nu echt wel koud aan het worden”, aldus Kyana. Haar kindje wikkelt ze ‘s-nachts in een body, een velours-pyjama, een slaapzak, en twee fleecedekentjes die ze net gaan halen is in de Action.

Kyana kan geen verwarming betalen: "Babyfoon geeft 10 graden aan"
Foto afkomstig van Het Nieuwsblad – Foto Kurt

Zware nachten

“’s Nachts ga ik verschillende keren voelen of ze het niet te koud heeft”, zegt Kyana terwijl de damp uit haar mond steeds grotere wolkjes maakt. “Als ik dan onder alle dekens warmte voel, ben ik gerust.” De babyfoon geeft een temperatuur aan van slechts 10 graden.

De woning van Kyana en haar vriend wordt verwarmd met mazout. Maar de ketel is helaas leeg. “We kunnen ons geen mazout veroorloven. We proberen ons te behelpen met een elektrisch vuurtje in de woonkamer, dat we elke ochtend en avond anderhalf uur aanzetten.”

De elektriciteit die hiervoor nodig is (en waarmee ze ook warm kunnen douchen), halen ze van een budgetmeter, waarop ze geld kunnen laden. Maar ook het bedrag van die meter staat vandaag onder nul…

Opwarmen in de auto

Het gaat financieel zo beroerd met het gezin, dat zelfs een ritje met de auto al slapeloze nachten oplevert. Aan de andere kant is de familie blij als ze in de auto zitten. Daar is het tenminste warm. ”Als we thuiskomen dan weten we:  Oké, nu is het weer afzien.”

Schulden

Dat het gezin er zo aan toe is, komt volgens Kyana door het feit dat zij en haar vriend ‘verschillende banen’ verloren door corona. Hierdoor kwamen ze in de schulden terecht. Haar vriend heeft een nieuwe baan gevonden, maar op zijn salaris wordt loonbeslag gelegd.

Vrienden komen er niet meer over de vloer. Kyana schaamt zich om hen te vertellen dat ze hun jas moeten aanhouden. Toch wil de moeder niet klagen: ”Ik ben al blij dat we een huis hebben om in te leven.”

Scroll naar boven