Kuipers waarschuwt Nederland: Maatregelen gaan niet weg

Felle kritiek op nieuwe coronawet: ''Dit wordt er snel doorheen geduwd''

Na twee lange jaren van corona-ellende is Nederland sinds gisteren officieel maatregelen-vrij. Maar Ernst Kuipers waakt voor te vroeg juichen. Een nieuwe coronavariant kan er volgens hem zomaar voor zorgen dat ons land weer op slot gaat.

‘Bang van wel’

Gisteren schoof Kuipers, minister van Volksgezondheid, aan bij het praatprogramma Op1. Wanneer presentator Charles Groenhuijsen hem vraagt of het denkbaar is dat bij een nieuwe opvlamming de horeca dichtgaat, de scholen dichtgaan, dat we verplicht thuis moeten werken, zegt Kuipers dat hij ‘bang is van wel’.

Nederland moet niet raar opkijken

Sterker nog, Kuipers vindt Nederlanders die het idee hebben dat de coronamaatregelen voor goed zijn verdwenen maar naïef.

”Kijk, bij de huidige variant gebeurt dat niet. De vaccinaties helpen redelijk tegen ernstige ziekte en beschermen bij een doorgemaakte infectie ook. En de meeste mensen krijgen bij een infectie enkel bovenste luchtwegklachten.”

Om die reden kan het kabinet zich momenteel veroorloven alles open te gooien. ”Maar stel dat er een nieuwe variant komt die ziekmakender is. En waar je met de eerste opgebouwde immuniteit minder beschermd bent tegen ernstige ziekten. Dan kan het zijn dat je toch weer genoodzaakt bent om maatregelen te nemen.”

Monitor nieuwe varianten

De coronaminister zit naar eigen zeggen bovenop de actuele cijfers. Hij vindt het vanzelfsprekend belangrijk dat er zicht blijft op de opkomst van een eventuele nieuwe variant. Maar wat nu als er minder getest gaat worden? ”Het kan ook door rioolwatermetingen.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven