Krijgen we een coronagolf in de zomer? Alle voortekenen wijzen erop

Krijgen we een coronagolf in de zomer? Alle voortekenen wijzen erop

In de afgelopen zeven dagen hebben 15.526 personen positief getest op dat vervelende coronavirus waar we inmiddels al jaren mee kampen. Het gaat om een toename van 64 procent ten opzichte van een week eerder. Het RIVM wijst nieuwe subvarianten (BA.4 en BA.5) van omicron als veroorzaker.

Hoewel deze varianten nóg besmettelijker zijn, is er ook goed nieuws. Ziekenhuizen blijven vooralsnog gevrijwaard van een opname stijging door mensen met corona. Dat scheelt dan weer.

Variant BA.5 werd op 22 april voor het eerst waargenomen in ons land. Juist omdat deze ‘zo besmettelijk’ is, zou je verwachten dat het aantal infecties en zelfs doden zou stijgen. Maar dat gebeurde niet. Pas in de afgelopen week ging het reproductiegetal omhoog en werd er een stijging ontdekt.

Geen probleem!

Viroloog Marion Koopman is voorzichtig optimistisch over de toekomst, hoewel de situatie wel goed in de gaten gehouden moet worden.

“Het zal zeker niet zo’n probleem worden als bij voorgaande golven, dankzij de opgebouwde immuniteit.” Personen die volgens haar wel een verhoogd risico lopen, zijn ‘kwetsbare mensen die niet gevaccineerd zijn’.

Vaccins

“Het huidige vaccin zal vroeg of laat aangepast moeten worden aan de nieuwe varianten, zo zegt Koopmans. Deze kunnen de antistoffen die je immuunsysteem aanmaakt beter omzeilen. Daarnaast rijst de vraag hoeveel antistoffen je nog hebt, want deze nemen na verloop van tijd af.”

Ze wijst erop dat, net als bij eerdere varianten, gevaccineerden en mensen die een infectie hebben doorgemaakt, een grotere kans hebben op een milder ziekteverloop.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven