Kort geding tegen Nederlandse Staat wegens inhoud frikandellen en kipnuggets

Kort geding tegen Nederlandse Staat wegens inhoud frikandellen en kipnuggets

We eten allemaal wel eens: kipnuggets, een kipcorntje en/of een frikandel. Maar wat zit er precies in de oer-Hollandse snacks? Foodwatch eist transparantie en heeft daarom een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

Volgens de stichting Foodwatch is het ‘erg moeilijk’ om die vraag te beantwoorden. De officiële lezing over de inhoud van een frikandel, betreft dat het gaat om zogeheten speratorvlees. Hiervan kan echter onvoldoende worden vastgesteld of dit ‘veilig vlees’ is en waar het precies van afkomstig is.

Seperatorvlees

Goed, wat is dan precies ‘seperatorvlees’? Dat zijn dus vleesresten die met een hogedrukspuit van verschillende karkassen worden afgespoten. Van de vleessoep die daaruit ontstaat, worden vervolgens frikandellen gemaakt. Weet je wat ook een ingrediënt is van de lekkere snack? Diervoeding. Erg gezond in combinatie met frituurolie, vettige mayo, curry en uitjes.

Betere controles

Foodwatch wil afdwingen dat er op het etiket moet komen te staan in welke fabriek een pak frikandellen, kipnuggets en kipcorns zijn gemaakt.

”In de wet staat dat de traceerbaarheid van seperatorvlees gegarandeerd moet zijn en dat je op het etiket de fabriek moet zien uit welke fabriek het komt. Dat doen we met al het vlees, juist als het gevoelig is voor dierziektes. In de praktijk wordt die wet bij seperatorvlees te weinig nageleefd, aldus een woordvoerder van de stichting op NPO Radio 1. Het kort geding dienst vandaag in Den Haag.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven