Koningin Máxima praat haar mond voorbij over invoer digitale euro

Koningin Máxima praat haar mond voorbij over invoer digitale euro

Koningin Máxima is een voorstander van het afschaffen van contant geld, zodat de digitale euro ingevoerd kan worden. De koningin is echter op het matje geroepen door het ministerie van Financiën, die wil dat ze er niet teveel over zegt.

Negatieve reacties

Het ministerie heeft haar duidelijk gemaakt dat elke keer wanneer ze over de invoer van de digitale euro begint, mensen op sociale media negatieve reacties plaatsen. Dat ziet Financiën liever niet.

Om die reden heeft Máxima vorig jaar ‘een signaal’ gekregen, dat het op prijs wordt gesteld als ze terughoudender over het onderwerp is, zodat mensen geen reden hebben om te klagen. Dat bevestigen regeringsbronnen vandaag aan het Algemeen Dagblad.

‘Wappie-magneet’

Volgens een ambtenaar bij Financiën die ‘onrust na koninklijke toespraken’ analyseert, stelt dat de invoering van de digitale euro ’tot de verbeelding spreekt van complotgekkies en wappies’. Hij zegt: ”Na corona is de digitale euro de eerstvolgende wappie-magneet.”

Koningin Máxima praat haar mond voorbij over invoer digitale euro

Koningin Máxima ziet de digitale munt als een voordeel ten opzichte van cash geld en heeft al een paar keer erg enthousiast hierover gesproken. Recent heeft ze bezoek gekregen van een topambtenaar van Financiën, die haar vertelde wat er gebeurt wanneer ze zich hierover uitspreekt.

‘Olie op het vuur’

Financiën wil voorkomen dat er onrust ontstaat over het plan en heeft de koningin erop geattendeerd dat ze het er niet over moet hebben. ”Het was niet handig van haar. In bepaalde kringen is de digitale euro olie op het vuur. Kan dat niet handiger en meer gedoseerd?”

Opmerkelijk is dat Máxima geen nieuwe toespraken meer gehouden heeft waarin de digitale euro opduikt. Maar Financiën beweert nu dat het slechts een advies was. ”We hebben haar niet het zwijgen opgelegd.”

‘Veel voordelen’

De Europese Unie moet nog beslissen over de invoer van de digitale euro. De eerste keer dat ze een pleidooi hield voor deze munt was op 15 oktober vorig jaar. Als VN-gezant sprak ze bij het IMF in Washington.

Ze merkte destijds op dat digitaal geld heel veel voordelen heeft, zoals het toegankelijk maken van financiële diensten voor iedereen in de wereld.

De komende maanden worden spannend, want we lijken niet meer te ontkomen aan de digitale munt. De verwachting is dan ook dat de Europese Commissie op korte termijn met een voorstel zal komen voor de invoer van de digitale euro.

De reden waarom Maxima er niet over mag praten, lijkt dus vooral bedoeld om niet teveel ophef te veroorzaken. En dat komt onze bestuurders goed uit…

Scroll naar boven