Koken op gasfornuis zeer gevaarlijk voor gezondheid van kinderen

Goed nieuws: Gasprijzen dalen keihard en dit is de reden

Koken op gas blijkt zeer schadelijk voor de gezondheid van kinderen. Dat stellen de organisatie CLASP en gezondheidsorganisatie European Public Health Alliance (EPHA) en baseren zich eerder uitgevoerd onderzoek van TNO.

De organisaties stellen dat kinderen bij koken op gas tijdelijk last krijgen van astmatische klachten door het koken op een gasfornuis. Er komt namelijk koolstofmonoxide vrij, maar ook fijnstof en andere schadelijke stoffen. Organisaties slaan alarm. Alleen dit jaar al zijn er tienduizenden kinderen met astmasymptomen, zo melden RTL Nieuws en de Telegraaf.

Koken op gasfornuis zeer gevaarlijk voor gezondheid van kinderen

Situatie kan verslechteren

In de Europese Unie koken meer dan 100 miljoen inwoners op gas. In ons land gaat het om ruim de helft de huishoudens. De organisaties waarschuwen nu dat de situatie kan verslechteren, doordat het buiten koud is en mensen er vermoedelijk niet aan zullen denken om te ventileren.

Richtlijnen overschreden

TNO, een Nederlandse organisatie, meldt dat de richtlijnen van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) voor een goede luchtkwaliteit meermaals per week overschreden worden. CLASP wil dat gasfornuizen worden voorzien van een label dat waarschuwt voor de gevolgen.

”EU-ambtenaren hebben de plicht om rekening te houden met deze gezondheidsrisico’s. Het gaat om de toekomst van de kinderen.”

Scroll naar boven