KO Zwarte Piet gaat acties ondernemen bij Sint-intocht: ‘De pruiken zijn van een ander ras’

Het debat over de figuur van Zwarte Piet is een terugkerend onderwerp in Nederland. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) staat op de voorgrond met plannen om in diverse gemeenten, waaronder Etten-Leur en Drunen, hun stem te laten horen. Het doel? Een Sinterklaasviering zonder Zwarte Piet.</p>

Geplande acties in de provincie Brabant

KOZP heeft gemarkeerd als een dag van protest in de provincie Brabant. Ze roepen op tot een bewustzijn dat Zwarte Piet niet meer past in het hedendaagse feest. De groep heeft al verschillende keren opgeroepen tot een verandering van deze traditie en gemeenten die hier niet aan meewerken, kunnen verwachten dat KOZP actie zal ondernemen.

Openheid van gemeenten voor dialoog

Sommige gemeenten hebben na de oproep van KOZP positief gereageerd. Er is een beweging gaande waarbij gemeenten openstaan voor het concept van roetveegpieten. KOZP is nu bezig met het verifiëren van deze veranderingen om ervoor te zorgen dat ze in overeenstemming zijn met hun doelen voor een inclusieve viering.

De strijd gaat door

Ondanks veranderingen in sommige gemeenten, benadrukt KOZP dat er nog veel plaatsen zijn waar de traditionele Zwarte Piet figuur voortleeft. De groep blijft daarom actief en vastberaden om verandering te eisen in heel Nederland.

150 jaar na de afschaffing van de slavernij

De acties van KOZP vallen samen met het herdenkingsjaar van 150 jaar afschaffing van de slavernij in Nederland. De groep benadrukt dat excuses voor het slavernijverleden alleen zinvol zijn als we ook de hedendaagse gevolgen aanpakken, zoals stereotype beeldvorming en institutioneel racisme.

Unieke samenwerking met Extinction Rebellion

In een opmerkelijke stap heeft KOZP de handen ineengeslagen met de klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Ze willen samen een krachtig signaal afgeven dat zowel de strijd tegen racisme als de klimaatcrisis aandacht vereist.

Scroll naar boven