Het heeft eventjes geduurd maar daar zijn ze weer: knutten. De wat minder bekende dierensoort zorgt voor zeer venijnige beten. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Waar tref je ze aan en hoe kun je beten van knutten voorkomen?
Wat zijn knutten?
Knutten, bij onze zuiderburen knijten genoemd, zijn verwant aan muggen. Het verschil is dat ze veel kleiner zijn en daardoor niet gemakkelijk zijn op te merken.
Het Agentschap Natuur en Bos meldt: ”Ze worden zelfs maar twee millimeter groot, maar zijn zeer hinderlijk. Zeker wanneer ze in woongebieden nestelen.”
”Net als ze steekmug zuigt de vrouwelijke knut immers het bloed van gewervelden, waaronder de mens. Er zijn echter aantoonbare verschillen tussen muggen en knutten.”
Waar komen ze voor?
Knutten komen vooral voor in gebieden die vochtig zijn en bij warme temperaturen. ”Dat zijn de ideale omstandigheden voor de knutten. Daarnaast komen ze voor in vlagen. Soms is er een knuttenplaag, en dan verdwijnen ze ineens weer. Maar goed, vochtig gebied dus.
Wie niet in de buurt van rivieren of meren woont en/of nooit gaat wandelen, zal niet tot nauwelijks in contact komen met knutten.
Een knut in een slechte vliegen, daarom komen ze vooral op de benedenverdieping in woningen. Ze gedijen bij warm weer, van het voorjaar tot de nazomer. Ze duiken voornamelijk op in de vroege ochtend en in de avond.
Wat kun je er tegen doen?
Er zijn een aantal dingen waarmee je kunt voorkomen dat je gebeten wordt door een knut. Denk aan niet met open kleren wandelen en een anti-muggenmiddel. Voor de rest kun je er eigenlijk weinig tegen doen. Wanneer er een plaag is, moet je het even doorstaan.
Als je jouw woning wilt verkoelen, kun je de ramen het best op de bovenverdieping (als je die hebt) openzetten. Zoals eerder gezegd komen knutten vooral voor op de benedenverdieping.
De insecten houden niet van luchtstromen. Waaiers, ventilators, schommelbanken en deuropeningen zijn nuttige hulpmiddelen om de overlast te beperken tot een minimum.
Geprikt, en nu?
Een beet van een knut is vergelijkbaar met een beet van een mug. Het verschil is dat ze meer jeuken en soms zelfs pijn doen. Dus als je gebeten wordt, moet je vooral niet krabben.
Na een paar dagen gaat het normaal gesproken weer weg. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos kun je ook een ijscompres op de beet leggen.
”In uitzonderlijke gevallen kan een beet leiden tot ernstige huidreacties. In dat geval moet je langsgaan bij de huisarts. Meer kun je niet doen.”