KNO-arts: Alleen dit werkt tegen oorpijn in het vliegtuig

TUI weigert autistische vrouw op terugvlucht en laat haar gewoon achter

Vliegen, we doen het allemaal wel eens. Zelfs nu het klimaatgeneuzel je om de oren vliegt, gaan we er ook deze zomer weer massaal op uit. Wat minder leuk is in een vliegtuig, is natuurlijk oorpijn. Maar wat helpt hier eigenlijk echt tegen?

KNO-arts

Het is algemeen bekend dat er veel trucjes zijn waarmee je oorpijn in een vliegtuig kunt verhelpen. Althans, die trucjes zouden er voor moeten zorgen dat je het voorkomt.

Helaas is dat niet zo. Niet alles werkt. Dat heb je misschien zelf al een keer ondervonden. De Belgische website Het Nieuwsblad is langsgegaan bij een KNO-arts.

Dokter Nele Lemkens, specialist in het ZOL in Genk vertelt over de materie, zoals waar oorpijn tijdens het vliegen vandaan komt. Belangrijker: ze vertelt ook hoe je er korte metten mee maakt.

Niet voor gemaakt

Lemkens: ”Mensen zijn in principe niet gemaakt om te vliegen of te duiken. Maar wat gebeurt er nu precies? Wel, je middenoor is een afgesloten ruimte met aan de buitenkant je trommelvlies en aan de binnenkant een buik die de middenoorholte met de neus verbindt.”

”Door het hoogteverschil dat je maakt, verandert de druk om je heen. En dit terwijl de druk in het middenoor hetzelfde blijft. De druk op je trommelvliezen neemt dus toe en dat veroorzaakt oorpijn.” Uiteraard heeft niet iedereen er last van, het verschilt per persoon.

Dit werkt niet

Dokter Lemkens vertelt eerst waar je voortaan beter mee kunt stoppen. Zo wordt soms gesuggereerd dat oordopjes helpen. Dat is totale onzin.

”Het probleem speelt zich af achter je trommelvlies. Of je nu oordopjes in doet of niet, het drukverschil zal evengoed aanwezig zijn. Je oren dichthouden slaat nergens op.”

Net zoals je oren bedekken met plastic bekertjes. ”Het idee daarachter is dat je de druk afsluit van je oren, en buiten het bekertje houdt. Maar ook die methode is niet waterdicht. Bovendien is het ook niet de meest aangename manier om zo op het vliegtuig te zitten.”

Dit moet je doen!

Maar, wat werkt dan wel? ”Eerst moet je veel slikken en geeuwen. Dat helpt om lucht in de buis van Eustachius door te laten. Door veel te drinken of snoepjes te eten kun je veel last voorkomen. Ook kauwgom is een goed idee, omdat je daarmee de druk in kaken helpt verlagen.”

Wat echt helpt is…neusspray! ”Als je een half uur voor het stijgen en dalen de spray gebruikt, zul je niet tot nauwelijks last hebben. De spray zorgt er namelijk voor dat het buisje in je oor ontzwelt.”

Vind je dit een leuk artikel? Laat natuurlijk een reactie achter in de comments en deel dit artikel op Facebook zodat meer mensen het kunnen lezen!

Scroll naar boven