KNMI slaat alarm: Code oranje wegens ongekende kou

Het winterse weer houdt aan, met temperaturen tussen 4 en 8 graden vorst. Donderdagochtend begon op de meeste plaatsen zonnig, maar let op: gladheid kan een probleem zijn, waarschuwt Weeronline. In het noordoosten en zuidoosten geldt vanaf de namiddag code geel.

Bewolking en gladheid in Noorden

In de vroege ochtend was het noorden al bewolkt en vochtig door zeelucht. Dit kan vooral in Friesland, Groningen en Drenthe voor lokale gladheid zorgen. De maximumtemperaturen variëren van 5 graden aan de noordwestkust tot slechts 1 graad in het zuiden van Limburg.

Uitbreiding Code Geel

Het KNMI heeft de waarschuwing voor gladheid uitgebreid naar meer provincies. Code geel gold eerst alleen voor Friesland, Groningen en Drenthe, maar nu ook voor Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

bokeh photography of snows

Gladheid en ijzel in de avond

In de loop van de middag en avond kan het plaatselijk glad worden door condensatie of bevriezing. Vooral in het zuidoosten is er kans op motregen die kan leiden tot ijzel, waardoor verkeer en buitenactiviteiten hinder kunnen ondervinden. Deze situatie blijft tot vrijdagochtend van kracht.

Weekendverwachting

Vrijdag en het weekend brengen een lichte stijging in de temperatuur, maximaal 6 graden. Hoewel de zon zich weinig laat zien, blijft het overwegend droog.

Winterse buien op komst

Vanaf maandag trekken winterse buien vanaf de Noordzee het land over. Binnenlands kan het kortstondig wit worden, maar waarschijnlijk blijft de sneeuw niet liggen vanwege temperaturen boven het vriespunt. Dinsdag wisselen winterse buien en zonnige momenten zich af. De weersverwachting wordt daarna onzeker, met mogelijke sneeuw, een natte periode en temperaturen rond de tien graden.

Een gevarieerde weersituatie is zeker op komst, blijf op de hoogte voor eventuele wijzigingen in de weersverwachting.

Scroll naar boven