KNMI schetst vreselijke toekomst voor mensen in Oost-Nederland

KNMI schetst vreselijke toekomst voor mensen in Oost-Nederland

Het KNMI en experts van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) maken zeer veel zorgen om de toekomst. Zij denken dat er dankzij de opwarming van de aarde steeds meer natuurbranden in Nederland zullen komen, die niet te blussen zijn.

De onderzoekers schrijven er het volgende over: ”Natuurbranden zullen zich vaker ontwikkelen tot branden die niet meer geblust kunnen worden, maar pas stoppen als er geen brandstof meer is.” Met brandstof worden bijvoorbeeld bomen en planten bedoeld.

Oost-Nederland

Deskundigen voorzien een ”verwoestende impact op gezondheid, natuur, welzijn en economie” in ons land. Dat zal met name gelden voor mensen die in het oosten van ons land wonen. Daar gaat de brandgevoeligheid van de natuur sneller stijgen dan in het westen. Dat komt doordat de zee de temperatuur afremt.

Mensen moeten vluchten

De experts waarschuwen nu dat in de toekomst mensen ”vaker moeten vluchten”. Ook zullen inwoners te maken krijgen met directe en indirecte schade, uitval van vitale infrastructuur en onherstelbare schade aan flora en fauna. Daar komt nog bij dat de menselijke gezondheid zwaar zal worden aangetast.

Aan het rapport van het KNMI en de NPIV werkten ook de Wageningen University & Research (WUR), alsmede de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Deltares mee.

Scroll naar boven