KNMI schaalt op naar hoogste weeralarm: hier gaat het los

KNMI schaalt op naar hoogste weeralarm: hier gaat het los

Het KNMI heeft opgeschaald naar code rood. In de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en ook in het IJsselmeergebied gaat storm Poly huishouden. Volgens het KNMI kan er aanzienlijke schade ontstaan. Er zullen zich ‘zeer gevaarlijke’ situaties voordoen.

Code rood

Dit als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Met code rode (het zwaarste weeralarm) waarschuwen onze experts voor een extreme weersituatie.

Die kan zorgen voor zoveel schade, letsel en overlast dat het ‘maatschappij-ontwrichtend’ kan zijn. De verwachting is dat het totaal mis zal gaan.

Code geel

In Zuid-Holland, Groningen, Drenthe, Overijssel en de Waddeneilanden geldt code oranje. De rest van het land krijgt code geel. In de eerste helft van de middag neemt de wind weer af.

Treinverkeer stil

De Nederlandse Spoorwegen hebben besloten om het treinverkeer stil te leggen. Vana 08.30 uur rijden er in Noord-Holland en ook in Flevoland geen treinen.

Vanaf 09.00 uur stoppen de trein met rijden in en boven Amersfoort. Check de reisplanner voor updates, zo laat de NS weten via Twitter.

Rijkswaterstaat doet een beroep op het gezonde verstand van mensen en vraagt niet de weg op te gaan als het niet hoeft. ”En ga niet met een caravan en/of aanhanger de weg op. Vanwege de kans op afbrekende slagbomen zijn de wisselbanen op de A1 en A6 op dit moment preventief afgesloten.

Vluchten geannuleerd

Luchthaven Schiphol heeft meer dan 300 vluchten geschrapt vanwege de weersomstandigheden. Dat aantal kan niet verder gaan oplopen, zo meldt een woordvoerster.

Vanwege winstoten tussen de 100 en 120 kilometer per uur, regen en slecht zicht kunnen vliegtuigen nauwelijks landen en/of vertrekken.

Schiphol heeft 1/5e van alle geplande vluchten geannuleerd. De situatie wordt voortdurend gemonitord, maar duidelijk is wel dat het zeker tot 15.00 uur zal duren voordat er weer gevlogen wordt.

Scroll naar boven