KNMI: ”Nederland staat ‘ergste nachtmerrie’ te wachten”

KNMI: ''Nederland staat 'ergste nachtmerrie' te wachten''

Het KNMI deelt geen al te best nieuws. Door de klimaatverandering staat Nederland aan de vooravond van een enorme nachtmerrie. Ons land krijgt nog meer last van hitte en droogte, dan waar eerder op gerekend werd.

KNMI

De zeespiegelstijging valt, wanneer het tegenzit, hoger uit dan verwacht. Dat wordt duidelijk uit de klimaatscenario’s, waar het KNMI jaren aan heeft gewerkt.

Schuld van de mens

Volgens de onderzoekers is het een vaststaand feit dat de mens het klimaat beïnvloedt. ”De uitstoot van broeikasgassen is dé factor die bepaalt in welke mate Nederland opwarmt en extreem weer te verduren krijgt.”

In de hoge scenario’s van de klimaatwetenschappers blijft de wereld zijn economische groei op fossiele brandstoffen bouwen en zal de wereldwijde CO2-uitstoot nog lang stijgen.

Als dat gebeurt, zullen Nederlanders klimaatverandering het hardst voelen. Maar ook in het lage scenario, waarin de uitstoot daalt in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, ziet het KNMI ‘grote gevolgen’.

In het rapport wordt daarnaast onderscheid gemaakt tussen een natter en een droger scenario. Dat doen de wetenschappers omdat Nederland in een overgangsgebied ligt qua neerslagverandering.

Zeespiegel

Dat het echt de verkeerde kant op gaat, is een understatement. De groei van de wereldwijde CO2-uitstoot buigt af en het lijkt erop dat dit binnen enkele jaren zal gaan dalen.

Anderzijds kunnen er ook tegenvallers plaatsvinden. Mochten de ijskappen van Antartica een kantelpunt bereiken en sneller smelten, dan ziet het er niet best uit voor ons”, zo valt te lezen in het rapport van het KNMI.

white ice cliff

In dat geval zal de zeespiegel in het jaar 2100 al 2,5 meter zijn gestegen. In het jaar 2300 zou dat betekenen dat het water al 17 meter is gestegen.

Toekomst

”De toekomst van Nederland hangt sterk af van de zeespiegelstijging. Maar er is nog iets aan de hand. De temperaturen in ons land zullen toenemen.

”Nederlanders zullen het vaker heet krijgen. In lage scenario’s neemt het aantal tropische dagen, waarbij het warmer dan 30 graden is, toe.

Dat zijn er momenteel zo’n vijf per jaar. In 2050 zullen dat er al ongeveer negen zijn. Mocht het ‘hoge en droge’ scenario er komen, dan krijgen we in 2050 dertien dagen met tropische hitte.

In dat geval zullen dagen waarbij de temperatuur over de 40 graden gaat, ook niet meer uitzonderlijk zijn. Aansluitend komt er dan ook een neerslagtekort, aldus het KNMI.

a crack in the ground that looks like it has been cracked

Scroll naar boven