Kinderwens? Zoveel spaargeld moet je minimaal op de bank hebben staan

baby laying on bed

Het zou kunnen dat jij en je partner graag een nakomeling willen. Wellicht droom je er al over, een kleintje in je handen. Al met al is het natuurlijk een grote verandering.

Baby

Veel mensen denken ook na over de kosten. Een baby is hartstikke leuk, maar kost natuurlijk ook geld. Omdat niet iedereen weet wat dat nou kost, hebben wij dat voor je uitgezocht.

Althans, wij hebben niks gedaan. De cijfers en statistiekjes zijn gewoon te vinden op de websites van het CBS, het Nibud en 24baby.nl

baby laying on bed

Betrouwbare bronnen dus. Volgens het CBS geeft een gemiddeld gezin, bestaande uit twee ouders, ongeveer 15 procent van hun besteedbare inkomen uit aan een eerste kind.

Heb jij of hebben jullie meer kinderen? Dan gaan de kosten per kind naar beneden. Bij twee kinderen ligt dat op 25 procent, bij drie kinderen op 29 procent.

Uitgaven

Een baby brengt maandelijks uitgaven met zich mee. Je moet volgens het Nibud ongeveer rekening houden met zo’n 281,50 euro. En dan gaat het alleen nog maar over een hoger water- en energieverbruik, kinderopvang, kleding, luiers en voeding in een flesje.

selective focus photography of baby holding wooden cube

Eenmalige kosten

Voordat de baby er is, betaal je jezelf ook al blauw. Een ziekenhuisbevalling, zwangerschapskleren, een kraampakket, de zorg en geboortekaartjes. Dat kost toch al gauw een eurootje of duizend.

Je zal ook geld moeten hebben voor de babyuitzet. Gemiddeld ligt dit bedrag op 747 euro. Daarin is kleding meegenomen en ook verzorgingsproducten en meubels voor de babykamer. Je kind zal tenslotte ergens moeten slapen. Natuurlijk kun je alle kosten drukken door naar tweedehands spullen te kijken.

En dan heb je nog andere extraatjes. Wat te denken van een box, buggy, kinderstoel, autostoel, kinderwagen en ga zo maar door. Het Nibud schat die kosten in op 1.240,50 euro.

Totaalplaatje

Het totale bedrag wat je volgens het Nibud op je spaarrekening moet hebben, bestaat uit 12 keer 281,50 euro. Daarmee kom je uit op 6.365,50 euro.

 

Scroll naar boven