Kinderen mogen niet naar school: Moeder zet hen liever op de weg

Kinderen mogen niet naar school: Moeder zet hen liever op de weg

Ouders die hun kindertjes meenemen om de hele dag op een snelweg te gaan zitten? Volgens veel mensen is dit niet normaal. Maar een moeder is het daar niet mee eens. Ze hield haar kinderen thuis van school, want er zijn ‘belangrijkere dingen’.

Kinderen

De vrouw kwam samen met haar twee zoons naar de blokkades de A12. Volgens de vrouw gaan haar kinderen er ‘veel last’ van krijgen.

De vrouw beweert dat haar kinderen er zijn om een gezonde leefomgeving te houden. Veel mensen reageren vol verbazing op deze daad.

Niet ok

Ook politiebonden staan er zo in. ACP-voorzitter Wim Groeneweg spreekt van demonstraties die helemaal niet toegestaan zijn, en waarbij de kans bestaat dat de p0litie moet ingrijpen.

”Als kind breng je dan je kind bewust in situaties die verkeerd kunnen aflopen. Maar de vrouw interesseert die mening echt helemaal niets.

”Soms kun je niet anders en moet je uit het systeem. Ik denk dat de overheid ook meer moet doen: uit het normale systeem en transformeren naar een ander systeem en kiezen voor het juiste. En vervuiling stoppen” Haar zoontje vindt het ‘best wel spannend’. Het kind doet het voor zijn ‘eigen bestwil’.

Kinderen mogen niet naar school: Moeder zet hen liever op de weg

Geen goed voorbeeld

Demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz zegt dat het haar ‘pijn deed’ om te zien dat kinderen en agenten tegenover elkaar worden gezet.

”Je kind meenemen naar een demonstratie, dat kan. Maar als het om een verboden demonstratie gaat moet je als ouders het goede voorbeeld geven.”

”Ik vond het ingewikkeld om te lezen dat hele jonge kinderen wordt gevraagd: wil je aangehouden worden of niet? Ik vraag mezelf dan af wat je een kind dan leert over de functie van een agent. Iemand die daar staat voor je veiligheid en vrijheid.”

Nog meer kinderen

Vandaag worden er nog meer kinderen verwacht in Den Haag. Om 11.30 uur is er een scholierenstaking voor het klimaat op de Koekamp naast het Malieveld.

Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion (XR) is het ‘absoluut’ niet de bedoeling dat kinderen en jongeren daarna de weg op gaan. ”Wij willen niet dat kinderen onbegeleid meedoen aan de blokkade. De kans dat het toch gebeurt, is echter aanwezig.

1.000 kinderen

Frank van Schaik, coördinator van de schoolstaking, verwacht 1.000 kinderen waaronder volledige klassen. Hij denkt ook dat er losse groepjes leerlingen komen.

Sommige scholen geven er toestemming voor, de ander trekt aan de bel bij de leerplichtambtenaar. De woordvoerder van Extinction Rebellion gaat het om de toekomst van de kinderen. Van Schaik wil dat er tijdens de staking toch nog een beetje onderwijs bij komt kijken. ”Wat is er precies aan de hand? Wat zijn die fossiele subsidies en hoe werkt afschaffen?”

 

Scroll naar boven