Kevin en Susanne hebben al 16 jaar torenhoge schulden: kinderen hebben honger

Susanne Hendriks uit Winschoten

Vanmorgen berichtten wij al dat steeds meer Nederlanders aan het eind van hun latijn zijn. Sterker nog, het Rode Kruis heeft zelfs een gironummer geopend waar mensen geld op kunnen doneren. Van dat geld worden arme gezinnen dan gesteund middels voedselbonnen.

Schulden

RTV Noord ging onlangs op bezoek bij een arm gezin dat leeft van de voedselbank. Het gaat om de familie Hendriks uit het noordelijke plaatsje Winschoten.

Vader Kevin en zijn vrouw Susanne hebben drie kinderen, maar kunnen nauwelijks rondkomen. Het gezin leeft al 16 jaar met enorme schulden. Dat begon met kleine bedragen, maar inmiddels is het bedrag opgelopen tot 60.000 euro. Kevin vertelt voor de camera waar dat door komt.

Kevin vertelt op camera waarom hij schulden heeft

”Ik had een deel studieschuld, een deel schuld bij de zorg en vervolgens kwamen daar nog mijn telefoonabonnementen bij. Dat komt door domme keuzen die ik heb gemaakt in mijn verleden.”

Susanne werkt niet

Susanne is mentaal niet in staat om te werken. Ze heeft last van psychische problemen. Kevin werkt fulltime, maar van alles wat hij verdient krijgt het gezin 110 euro per week. Daar moeten vijf monden van gevoed worden. En dat kan nauwelijks en dus hebben de kinderen honger.

Het doet Kevin veel pijn. ”Je loopt door de supermarkt heen en je ziet mensen die karren vol boodschappen inladen terwijl jij op iedere euro moet letten en ieder dubbeltje moet omdraaien. Het wordt vandaag de dag steeds moeilijker om het vol te houden.”

Kinderen hebben honger

Volgens Susanne krijgen de kinderen niet alle voeding die ze nodig hebben. ”Groenten en fruit hebben ze nodig, maar dat kunnen we niet altijd bieden”, zo zegt ze teneergeslagen. Susanne gaat elke woensdag naar de voedselbank. Zou het gezin dat niet doen, is er niets meer te eten.

Dochtertje krijgt alles mee

Hun oudste dochter Nola moet het allemaal meemaken. Het meisje gaat mee naar de voedselbank maar het erg veel last van de omstandigheden thuis. ”Ik kan wel eens een verjaardag houden, of op school een keer een traktatie doen. Maar ik kan geen kinderfeestjes houden. Dat is al 4 tot 5 jaar zo.”

Zo klein als Nola is heeft ze toch begrip voor de situatie thuis. ”Ik weet dat papa en mama het moeilijk hebben met geld.” Kevin vindt het niet leuk om te zien dat mensen om hem heen wel leuke dingen kunnen doen, maar hij niet. ”Dat is lastig maar er is hoop.”

In september van dit jaar verwachten Kevin en Susanne na 16 jaar schuldenvrij te zijn. ”Ik zie licht aan het einde van de tunnel.”

Kijkje achter de voordeur bij een ‘voedselbankgezin’

 

Scroll naar boven