Ket (81) loog haar hele leven over waarom ze geen kinderen heeft: ”Nu mag iedereen het weten”

Ket (81) loog haar hele leven over waarom ze geen kinderen heeft: ''Nu mag iedereen het weten''

De 81-jarige Ket heeft haar halve leven verborgen gehouden dat ze geboren werd in een lichaam, dat anders is dan dat mensen gewend zijn van een vrouw. Ket is een intersekse persoon en kan geen kinderen krijgen. Ze mocht er nooit over praten maar doorbreekt nu haar zwijgen.

Kinderen

Ket van Blokland heeft de geslachtschromosomen van een man (XY), maar heeft het uiterlijk van een vrouw. Als klein meisje wist ze daar nog niets van.

Toen ze in de pubertijd belandde, kreeg ze geen schaamhaar, geen okselhaar, geen zweetgeur en ook haar menstratuatie was er niet. ”Toen werd me verteld dat ik geen kinderen kon krijgen. Ik heb geen baarmoeder. Mijn moeder zei dat ik het geheim moest houden.”

De oorzaak werd verzwegen door artsen. ”In die tijd heerste er geheimzinnigheid ronden onderwerpen rondom s*ksualiteit. Je mocht er niet over praten. Daar ging ik in mee, zo ging dat.”

Onzeker

Ket werd er naar eigen zeggen onzeker van. Haar moeder zag het als iets lelijks. ”Door de manier waarop ik ermee om moest gaan, werd het iets lelijks.”

Nadat ze haar middelbare school in Gouda voltooide, vertrok Ket op haar 18e naar verre landen om als au pair te werken. Ze werd secretaresse bij Buitenlandse Zaken, kreeg een relatie en trouwde. Tot haar 40e had ze geen idee waar haar symptomen vandaan kwamen.

Ze leest in de krant over AOS (Androgeen Ongevoeligheids Syndroom) en de daarbij behorende symptomen zoals geboren worden met ballen en ongevoelig zijn voor mannelijke hormonen.

”Mijn wereld stond op zijn kop. Het bleek een fout in het dna van mijn moeder. Uiteindelijk zijn mijn geslachtsklieren door een arts verwijderd.”

Familie

Binnen de familie van Ket zijn er vanaf het jaar 1900 negen mensen met AOS. ”Mijn moeder had drie zussen die allemaal ook geen kinderen hadden.”

”Ik heb twee zussen zonder kinderen. Mijn moeder is 88 geworden en had drie onvruchtbare kinderen. Ze had hier heel veel verdriet van.”

Camoufleren

Ket heeft haar hele leven gelogen over waarom ze niet menstrueerde, geen kinderen heeft en waarom ze zo is zoals ze is. ”Dat wilde ik niet meer.”

”Tot nu toe was ik altijd bezig met camoufleren. Dat deed ik mijn hele leven. Maar nu ben ik in de 80 en wil ik ophouden met zeuren. Iedereen mag het weten.”

Inmiddels heeft ze haar verhaal aan meerdere mensen verteld. Dat luchtte ontzettend op en Ket krijgt veel steun. Ze blikt nu voldaan terug op haar leven.

”AOS is er altijd. Mijn camouflage, mijn decorstuk had ik altijd bij me om erbij te horen. Ik heb het nu dus niet meer nodig. Ondanks alles ben ik een gelukkig mens geworden.

Dit verhaal is afkomstig van het Algemeen Dagblad. Wil je het originele artikel lezen? Klik dan op deze link.

De vrouw op de afbeelding is niet Ket, maar een afbeelding ter illustratie.

 

 

 

Scroll naar boven