Kerngezonde Jolanda (52) krijgt te horen dat ze nog maar ‘enkele maanden’ heeft

Nadat ze 10 jaar geleden haar partner verloor, is ze nu op weg naar het hiernamaals. Dat klinkt keihard, maar dat is helaas de waarheid.

De 52-jarige Jolanda Oosterlaken heeft het heel moeilijk. Nadat ze 10 jaar geleden haar partner verloor, is ze nu op weg naar het hiernamaals. Dat klinkt keihard, maar dat is helaas de waarheid. ”Ik ga dit gevecht verliezen.”

Februari

In februari van dit jaar krijgt de sportieve Jolanda uit Oudewater ineens fysieke klachten. ”Ik kon niets meer eten en wat er wel in ging, kwam er weer uit. Ik kwam terecht op de spoed, maar daar hoefde ik niet lang te blijven. Maar in april gebeurt het weer.

”Ik was uitgedroogd en kreeg sondevoeding. Ook dat kon ik binnenhouden. Niet zo gek, blijkt achteraf. Mijn dunne darm was vernauwd.”

Uitzaaiingen

Wanneer artsen haar dunne darm inspecteren, zien ze dat het heel erg mis is. Jolanda heeft darmkanker en het is uitgezaaid naar haar eierstokken.

In april volgde een operatie. Jolanda en de medici denken dat alles weg is. ”Snel herstellen en mijn oude leventje oppakken.” Dat blijkt niet te kunnen. ”Een maand daarna kreeg ik veel buikklachten. Uit een scan kwamen uitzaaiingen in mijn hele buik naar voren.”

‘Een aantal maanden’

En dan komt de boodschap die niemand wil horen. Jolanda heeft nog maar ‘enkele maanden’ te leven. Dat bericht kreeg ze in april.

Inmiddels ligt ze op bed, in de woonkamer. Haar kinderen Emma en Tijn zijn respectievelijk 16 en 17 jaar. ”Ik wil er zoveel mogelijk voor hen zijn, maar dat kan straks niet meer”, aldus de alleenstaande moeder. Ze houdt ‘goede gesprekken’ met de kinderen.

”Ik moet hen begeleiden naar iets waar je niet naar toe wil. Maar ik moet het toch doen. Ze doen het goed en zijn heel erg sterk.”

Doneeractie

Emma en Tijn willen volgend jaar gaan studeren, maar in Nederland is dat een duur grapje. Daarom heeft Jolanda vorige week een doneeractie op touw gezet. Hiermee moeten de kinderen een financieel steuntje in de rug krijgen. Inmiddels is er bijna 22.000 euro gestort door meer dan 800 mensen.

Jolanda is ontzettend dankbaar voor de hulp. ”Er zijn zelfs mensen die doneren die mij niet eens kennen. Dat had ik nooit verwacht. Er staan veel lieve berichtjes bij. Daar wil ik iedereen voor bedanken.”

Kinderen goed achterlaten

Het feit dat er veel wordt gestort, geeft haar rust in haar hoofd. ”Ik weet nu dat ik Emma en Tijn goed achterlaat. Dat is me alles waard.”

”Ze kunnen straks gewoon de studie gaan doen die ze leuk vinden. En kunnen gelukkig hier blijven wonen. Ze hebben ook nog een mooi vangnet. Mijn ouders en drie broers wonen allemaal in de buurt. Van alle kanten worden ze begeleid”, aldus Jolanda.

Genieten

In de tijd die haar nog resteert, geniet ze van de kleine dingen met familie en vrienden. Haar ouders komen elke dag, haar buren koken regelmatig en vriendinnen komen bij haar werken. ”Ik krijg veel steun en heb mooie gesprekken.”

Vorige week kwam een van haar laatste dromen uit. Dankzij de Stichting Ambulance Wens konden we galaoutifs passen. Ik kan zelf niet meer bij het gala zijn, maar dat ik de kinderen zo mocht zien was superbijzonder. En Emma is ook nog geslaagd. Ze heeft een prachtige jurk gekocht.”

‘Ik wil nog niet weg’

Haar lot is moeilijk te accepteren, zo vindt ze. ”Iedereen leeft door, dat wil ik ook. Ik kan nog niet weg, maar het is blijkbaar iets dat moet.”

”Ik kan ertegen blijven vechten, maar dat ga ik niet winnen. Het is wat het is. Ik moet er mee dealen en kan het helaas niet omdraaien. Dromen heeft ze niet meer. ”Ik leef met de dag en geniet van ieder moment.”

Wil jij de kinderen van Jolando ook financieel ondersteunen? Dat kan! Via deze link kom je bij de doneerpagina terecht.

Update 20.58 uur

Nabeschouwing redactie: Jolanda is gistermorgen helaas heengegaan. Haar verhaal en de herinneringen die haar dierbaren koesteren, zullen echter voortleven. Wij wens de betrokkenen veel sterkte toe in deze moeilijk tijd (L).

Scroll naar boven