Keizersnee gaat mis: Ziekenhuis en Melissa geven elkaar de schuld

Melissa Klement uit Losser moest in december 2021 met spoed een keizersnee ondergaan. Dat gaat mis en de vrouw verliest een nier. Haar zoontje komt er ook niet goed vanaf en loopt schade aan zijn hersenen op. Het Radboudumc weigert schuld te erkennen.

Het geschil tussen Melissa en het ziekenhuis is inmiddels heel hoog opgelopen. Klement wil de artsen aanklagen, maar het Radboudumc wil juist aangifte tegen haar doen.

Half blind

Er gaan vanalles mis bij de keizersnee. Zo verliest Melissa een nier, omdat de urineleider na bij bevalling wordt overhecht. Dat wordt overigens pas 12 weken later ontdekt. En dan is het al te laat.

Zoontje Frenky loopt schade aan zijn hersenen op en is halfblind aan allebei zijn ogen. Volgens Melissa is er ‘fout op fout’ gemaakt door de artsen.

Tegen het Algemeen Dagblad vertelt de 35-jarige moeder dat het leed voorkomen had kunnen worden. ”Ze hadden moeten handelen zoals afgesproken.”

”Ze hebben mij voor de bevalling aan mijn lot overgelaten. Ook daarna heeft niemand naar mij geluisterd. De toekomst van mijn kind is onzeker.”

‘Liever keizersnee’

Met 26 weken zwangerschap wordt bij Frenky een ‘double bubble’ geconstateerd. Dit is een zeldzame darmafsluiting, die gelukkig goed te opereren valt.

Hierdoor houdt Melissa te veel vruchtwater in haar buik en dat kan zorgen voor het loslaten van de placenta en ook een te vroege bevalling.

Ze wil daarom een keizersnee, maar het Radboudumc vindt dat onnodig. Zij opteren voor een natuurlijke bevalling, om dan vlak daarvoor middels een punctie het vruchtwater weg te laten lopen.

Vruchtwater

Na 36 weken komt Melissa rond 02.00 uur ’s nachts in het ziekenhuis, maar dan gebeurt er ‘helemaal niets’. ”Pas rond 10.30 uur kwam er een gynaecoloog.”

”Ze vroeg me te persen en al het vruchtwater kwam eruit. Daarna is het code rood. De placenta raakt los, de hartslag van Frenky daalt en Melissa wordt met spoed naar de operatiekamer vervoerd.

Haar zoontje komt met zuurstofgebrek ter wereld. Later blijkt nog dat het in nood geraakte kindje een hersenbloeding in zijn moeders buik heeft gehad.

Keizersnee gaat mis: Ziekenhuis en Melissa geven elkaar de schuld

Voedselbank

Melissa heeft het Radboudumc aansprakelijk gesteld voor de grote gevolgen van de keizersnee. Ze kan niet meer werken en tobt met haar gezondheid.

Haar man, zzp’er, moet thuisblijven om voor zijn vrouw en kind te zorgen en kan daardoor ook niet werken. Het gezin heeft geen geld meer en moet naar de voedselbank.

Protocol

Het Radboudumc heeft in de tussentijd een onderzoek ingesteld en concludeert dat alles volgens protocol is verlopen. Men gooit het op een onvoorziene complicatie. ”Zorgprofessionals hebben de spontaan intredende bevalling adequaat opgepakt en alles volgens de richtlijnen gedaan.”

Crowdfunding

Het ziekenhuis stelt dan ook nergens voor aansprakelijk te zijn. Maar daar is Klement het dus niet mee eens. Maar om een juridische procedure te starten, heeft ze geld nodig.

”We hebben geen geld. Als ons spaargeld is op.” En dus heeft Melissa een crowdfunding opgestart voor haar gezin. Hiermee wil ze een tuchtzaak aanspannen.

Scroll naar boven