Het gebeurt ons (bijna) allemaal wel eens: je let even niet goed en wast per ongeluk een bankbiljet mee in de wasmachine. De briefjes kunnen ook scheuren. Veel mensen vragen zich af of je er dan nog steeds mee kunt betalen. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Contant geld
Steeds minder mensen rekenen af met contant geld. Toch is cash ontzettend handig om in huis te hebben. Het kan zomaar zo zijn dat een bank storing krijgt. Dat maken we helaas meermaals per jaar mee. En dan is het toch wel handig dat je in winkels gewoon kunt betalen.
Volgens cijfers van de Nederlandsche Bank geeft zo’n tachtig procent van de Nederlandse bevolking de voorkeur aan pinnen. Het zijn vooral de jongeren die dat makkelijker vinden.
Gescheurd bankbiljet
Stel dat je een gescheurd bankbiljet hebt. De vraag is dan of je daar nog steeds mee mag betalen. De Rijksoverheid heeft hier regels voor.
Het is wettelijk gezien zo dat wanneer je ‘meer dan helft’ van een gescheurd bankbiljet hebt, je daar gewoon mee kan betalen. Maar nu komt het. Een winkelier is niet verplicht om een gescheurd briefje, ondanks dat dit dus een wettig betaalmiddel is, te accepteren.
Wanneer jij dus met een gescheurd briefje voor de neus van een winkelier staat en die zegt keihard nee, heb je dat gewoon te accepteren.
Geld inruilen
Het advies dat de Nederlandsche Bank (DNB) geeft als je gescheurd geld hebt, is dat je het komt inwisselen. Hiervoor moet je helaas wel helemaal naar Amsterdam, aangezien het hoofdkantoor daar gevestigd is. En wanneer je daar eenmaal bent, dien je ook nog wat formulieren in te vullen.
Als je bij DNB aankomt met een briefje waarvan je nog minder dan de helft in bezit hebt, dan dien je zelf aan te tonen dat het andere deel vernietigd is.
Wat vind jij van dit artikel? Laat het weten in de reacties op Facebook en deelt dit artikel zodat nog meer mensen het kunnen lezen!