Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor dementie, waar één op de vijf mensen mee te maken krijgt. Genezen is nog niet mogelijk, maar met deze handige tips kun je dementie zoveel mogelijk voorkomen.
Eerst iets rechtzetten: dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziektes waarbij de hersenen moeite hebben met informatie verwerken. Alzheimer is daarvan de bekendste ziekte en komt relatief vaak voor. Zeven op de tien dementerenden heeft Alzheimer.
De regie verliezen
In het kader van Wereld Alzheimer Dag interviewde dagblad Telegraaf de teamleider Onderzoek van Alzheimer Nederland, Dinant Bekkenkamp.
Hij omschrijft dementie als volgt: “Een afname van het geestelijk vermogen, waardoor mensen langzaam de regie over hun eigen leven verliezen.
Dementie is dus veel meer dan vergeten, waar vaak aan wordt gedacht.”
Vertragen en misschien uitstellen
Er zijn volgens Bekkenkamp een aantal factoren die de ontwikkeling van dementie beïnvloeden, maar vooral boven de 65 wordt het risico op Alzheimer of een andere vorm van dementie hoger.
Dementie is sluipende ziekte, weet Bekkenkamp. Hij zegt: “Het duurt tientallen jaren voordat dementie ontstaat. Met een gezonde leefstijl kun je het proces vertragen, waardoor je het soms zelfs zo kunt uitstellen dat je het niet zult krijgen.”
Zo verklein je de risico’s
Er zijn volgens Bekkenkamp zeven belangrijke factoren die een rol kunnen spelen bij het wel of niet krijgen van dementie: overgewicht, roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, te weinig bewegen en te weinig mentale en sociale activiteiten.
Bekkenkamp legt uit waarom juist deze factoren meespelen. “In je brein zitten kilometers aan bloedvaten. Als deze beschadigen, verstopt raken of knappen, krijgen de hersencellen geen zuurstof en sterven ze af.
Mentaal en sociaal actief blijven werkt juist beschermend. Je brein heeft als het ware meer reservecapaciteit. Daarom is het ook zo belangrijk dat je de hersenen blijft uitdagen.”
Wereldwijd onderzoek laat dan ook zien dat 30 procent van het aantal dementiegevallen kan worden voorkomen door een gezondere leefstijl.
Genetisch of niet
En hoe zit het dan met genetische aanleg? Daar is Bekkenkamp duidelijk over. “Het speelt een rol, maar deze rol is minder groot dan dat je zou verwachten.
Als je ouders na hun 65ste dementie krijgen, neemt het risico voor jou maar een paar procenten toe. Wanneer je ouders voor hun 65ste dementie krijgen is dit echter een ander verhaal.
Als meerdere mensen in je familie dementie op jonge leeftijd krijgen, is er een kans dat het een erfelijke variant betreft. Dit is gelukkig zeer zeldzaam.”
Mediterraan dieet
Volgens Bekkenkamp is het belangrijk om activiteiten te ondernemen die intensief voor je brein zijn. Zoals sociale activiteiten, waarbij veel hersendelen worden gebruikt.
Ook voldoende bewegen en gezond eten helpen volgens de onderzoeker. “Het mediterrane dieet lijkt goed voor je brein te zijn en een beschermende werking tegen dementie te hebben.
Het is dus belangrijk dat je voldoende verse groenten, fruit, peulvruchten, noten, vis en gevogelte eet.”