Kan koffie en drank je echt helpen om 90 te worden? Nieuwe studie zegt van wel

alcohol is gezond

We houden echt van een onderzoek waardoor het klinkt alsof onze gewoontes echt goed voor ons zijn. Elke keer dat er een studie wordt gepubliceerd, wordt zelfs gesuggereerd dat we iets kunnen eten of drinken waar we van houden zonder dat we ons daar schuldig over hoeven te voelen.

Het laatste nieuws komt van de Universiteit van California in Irvine, waar wetenschappers een verband hebben gelegd tussen gematigde hoeveelheden alcohol en koffiegebruik en een langere levensduur.

Natuurlijk, het vinden van een verband betekent dat het toeval kan zijn. Helaas kan het dus ook betekenen dat het niet voor elk persoon van toepassing is en dat er niet een direct verband aangetoond wordt tussen gedrag en gezondheid. Het is erg belangrijk dat dit onderscheiden wordt!

Hoe kwamen onderzoekers tot deze conclusie?

In 2003 begonnen ze met het analyseren van gegevens die zijn verzameld door een project genaamd ‘The 90+ Study‘. Dit werd gebruikt door een grote pensioneringsgemeenschap in Orange County (Californië) om gedrag te bestuderen dat een effect zou kunnen hebben op het leven tot (en na) de leeftijd van 90 jaar. Ongeveer 1.600 mensen hebben zich ingeschreven voor het onderzoek en dit onderzoek is gebaseerd op deze gegevens.

De resultaten van dit onderzoek werden eerder dit jaar gedeeld op een van de grootste wetenschappelijke conferenties ter wereld (The American Association for the Advancement of Science of AAAS).

Hoofdonderzoeker en neuroloog Dr. Claudia Kawas vertelde het publiek dat de mensen die ongeveer twee glazen bier of wijn per dag consumeerden, 18% minder kans hadden op vroegtijdig overlijden. Beter nog, ouderen die een paar kilo ’te zwaar’ waren, leefden ook langer. En om het goede nieuws af te ronden, hadden degenen die dagelijks twee kopjes koffie dronken 10% minder kans om vroegtijdig te overlijden.

Dr. Claudia Kawas vertelde aan de mensen bij de conferentie:

“Ik heb er geen verklaring voor, maar ik ben ervan overtuigd dat bescheiden drinken de levensduur verbetert.”

Natuurlijk is dit onderzoek gedaan bij mense die koffie en alcohol drinken met mate en waarschijnlijk ook een tolerantie hebben opgebouwd gedurende hun leven. Het betekent zeker niet dat als je nu geen koffie of alcohol drinkt, je vandaag moet beginnen met 2 glazen of kopjes per dag!

Het is belangrijk op te merken dat het onderzoek niet alleen naar mensen keek die 90 of ouder waren, maar ook aandacht schonken aan mensen die op deze leeftijd nog steeds een hoge kwaliteit van leven hadden.

Dit onderzoek vond ook verbanden tussen een goed leven bij 90+ers en mensen met weinig lichaamsbeweging. Degenen die langer leefden, hadden dagelijks 15 tot 45 minuten lichaamsbeweging.

Het bijhouden van hobby’s en sociale contacten bleek ook erg van belang om de hersenen in topvorm te houden. The Independent meldt dat “die mensen die twee uur per dag aan een hobby besteden 21% minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden.”

Onderzoek naar een lang leven is enorm populair – tenslotte wil bijna iedereen een langer, gezonder leven leiden. We investeren miljarden dollars in anti-verouderingsproducten, maar uiteindelijk kan de oplossing goedkoper en gemakkelijker zijn dan we denken.

Voor degenen die al genieten van hun dagelijkse koffie of drankje (uiteraard met mate) lijkt het erop dat er geen reden is om te stoppen (tenzij je arts dat aanraadt).

Deel dit artikel met je vrienden en familie zodat iedereen te weten komt dat een kopje koffie of drankje niet slecht voor je hoeft te zijn!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven