Kabinet wil personeelstekort Defensie oplossen met ‘dienstplicht’

Nederland onderzoekt invoer dienstvlicht naar Scandinavisch model

In Nederland hebben we een nijpend tekort aan soldaatjes. Is ook logisch, want hamburgers flippen bij een plaatselijke McDonald’s is financieel aantrekkelijker. Het Ministerie van Defensie bekijkt nu opties voor het (her)invoeren van de dienstplicht.

Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) heeft zich laten inspireren door het Scandinavische moden en dan specifiek Zweden en Noorwegen, zo meldt De Telegraaf.

Vrijwillig

In Zweden krijgen jongens en meisjes die achttien jaar oud zijn geworden, een brief met een aanbod om bij Defensie te komen. Van alle kandidaten die hieraan gehoor geven, worden jaarlijks 4.000 rekruten gelecteerd. Tegelijkertijd worden er ook kandidaten aangewezen.

De geselecteerde groep krijgt een militaire basisopleiding die 11 maanden duurt (inclusief goed salaris) en kunnen hierna ofwel vast in dienst treden, of worden opgeroepen wanneer dat nodig is.

Noorwegen kent een vergelijkbaar systeem. Het land hoeft niet te smeken of men alsje, alsje, alsjeblieft bij Defensie wil komen werken. Uit ingevulde vragenlijsten van jongeren die zelfs aangeven graag te willen dienen, worden jaarlijks zo’n 7.500 soldaten gerekruteerd.

Nog geen concreet plan

Een woordvoerder van Defensie is lyrisch over de aanpak van Scandinavische landen en laat zich nu ”informeren over de mogelijkheden”.

Mocht dit plan er doorheengedrukt worden, dan is er werk aan de winkel. Nederland heeft op dit moment niet alleen een tekort van 9,000 soldaten, er zijn ook te weinig onderofficieren beschikbaar om nieuwe aanwas te trainen.

Trouwens…Wist jij dat Nederland een actieve dienstplicht heeft, maar dat het eigenlijk niemand interesseert of je komt of niet? In nette woorden is de ‘opkomstplicht opgeschort’ sinds 1997.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven