In de strijd tegen het coronavirus op lange termijn, wil het kabinet de duur van schoolvakanties wijzigen. Het plan is om de zomervakantie een week in te korten, terwijl de kerstvakantie juist met een week uitgebreid moet worden.
Dat schrijven ministers Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf volgens De Telegraaf in een notitie aan de Tweede Kamer. De bedoeling is vast te houden aan de nieuwe vakantiedata voor de aankomende jaren.
Covid-19
Welbeschouwd is het plan geopperd in verband met de langetermijnaanpak van Covid-19. Mocht er weer een gevaarlijke variant opduiken, dan kan hiermee worden voorkomen dat de scholen langere tijd dichtgaan.
Voor- en nadelen
Het aanpassen van schoolvakanties brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. De ministers zeggen zich hiervan bewust te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het door de war schoppen van planningen. Dat heeft natuurlijk niet alleen betrekking op scholen zelf, maar ook op bedrijven, het toerisme en gezinnen.
Daar komt bij dat december een erg drukke maand is. Veel bedrijven werken hun administratie af voor het nieuwe jaar en als papa of mama dan drie weken vrij moeten zijn van werk, kan dat enorme problemen met zich meebrengen.
’Grote impact’
Data van schoolvakanties liggen wettelijk vast. In de komende maanden overlegt het kabinet met meerdere betrokken partijen om te kijken hoe deze regels kunnen worden aangepast. Volgens Tamar van Gelder, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, gaat het om een ingrijpende maatregel.
‘’Het heeft grote impact op het onderwijspersoneel en bonden moeten hierover meepraten.’’