Kabinet wil dat gezinnen vluchtelingen in huis gaan nemen

Kabinet wil dat gezinnen vluchtelingen in huis gaan nemen

Nederland zit mutjevol. In de Randstad dreigt nu een tekort te ontstaan aan gastgezinnen voor de arme donders uit Oekraïne. Het kabinet roept huishoudens daarom op om een vluchteling in huis te nemen. 

Het aantal gasthuishoudens moet minimaal verdriedubbelen, maar tot hun grote verdriet ziet het kabinet dat er steeds meer Nederlanders zijn die niet openstaan voor een vluchteling in huis. Op dit moment zijn er zo’n 2.500 vluchtelingen gekoppeld aan Nederlandse huishoudens.

Meer dan 1.200 van hen hebben onderdak gevonden bij 600 gezinnen in de grote steden. De bedoeling is dat dit wordt verhoogd naar 2.100 gastgezinnen.

Meer Oekraïners onderweg

De stichting RefugeeHomeNL verwacht dat er meer Oekraïense vluchtelingen naar Nederland zullen komen. De redenen hiervan zijn het conflict met Rusland, maar ook de winterkou.Het is aannemelijk dat nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne massaal de Randstad opzoeken.

Eisen voor gastgezin

Niet ieder gastgezin dat zich aanmeldt zal waarschijnlijk direct vluchtelingen mogen opvangen. Zo moet een huishouden een verklaring omtrent het gedrag (vog) kunnen overleggen.

Ook moet het aanbod aansluiten op de wens van het Oekraïense gezin. “We hebben veel gasthuishoudens nodig om de juiste match te maken”, besluit een woordvoerder van RefugeeHomeNL.

Scroll naar boven