Kabinet wil ‘alle wapens die we hebben’ leveren aan Oekraïne

Kabinet wil 'alle wapens die we hebben' leveren aan Oekraïne

De Tweede Kamer acht het wenselijk dat onze eigen wapenvoorraden helemaal leeg worden getrokken om deze naar Oekraïne te sturen. De coalitie is het roerend met elkaar eens dat Rusland de strijd niet mag winnen.

Daarmee geeft de Kamer groen licht voor alle denkbare wapenleveranties aan Oekraïne. ”We moeten veel meer wapens sturen en de absolute randen van het mogelijke opzoeken”, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, die samen met VVD, CDA, CU en PvdA een motie hiervoor heeft ingediend.

Voorraden leeg maken

Sjoerdsma wil de Nederlandse hulp ‘bij wijze van spreken de komende weken verdubbelen’, zo zegt hij in de Kamer. ”We kunnen spullen van de plank kopen, wapens leveren via bondgenoten en onze eigen voorraden nagenoeg leeg maken.”

Minister Kajsa Ollongren (Defensie) reageert vanaf een Navo-vergadering in Brussel begripvol op de wens van de Kamer en ziet het ”als aanmoediging om door te gaan. Tegelijkertijd plaatst ze kanttekeningen: ”Het moeten wel wapensystemen zijn die de Oekraïners kunnen gebruiken.”

Over het leegtrekken van onze eigen voorraden is ze behoudender: ”De Navo moet zichzelf verdedigen en daar moeten we onze bijdrage aan leveren. Daarvoor moeten onze militairen kunnen trainen en daar hebben we voorraden voor nodig. Tegelijkertijd kunnen we nooit hebben dat Rusland deze oorlog wint. Het is dus cruciaal dat Oekraïne door kan gaan met de strijd.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven