Kabinet in zak en as: miljoenen betaald voor novavax-vaccin dat niemand neemt

Nederland heeft miljoenen betaald voor novavax, dat niemand neemt

Honderdduizenden coronavaccins van fabrikant Novavax dreigen op de plank te blijven liggen omdat er nauwelijks animo voor is, schrijft dagblad Trouw. Er werden 840.000 doses gekocht en geleverd, maar er zijn tot nu toe nog geen duizend prikken gezet.

Het ministerie van Volksgezondheid weigert openbaar te maken wat het heeft betaald voor de vaccins. Trouw schat in dat het om zo’n 15 miljoen euro gaat.

Houdbaarheidatum verloopt

Kolderiek aan dit verhaal is bovendien dat het ministerie zoveel doses heeft gekocht, om ”voldoende te hebben voor 2022 en 2023. Dit terwijl de houdbaarheidsdatum al verloopt op 31 augustus van dit jaar. Het is dus helemaal niet mogelijk om de vaccins daarna nog te gebruiken.

Eiwitvaccin

Het prikgeile kabinet besloot in al haar wijsheden tot het aanschaffen van het Novavax-vaccin, als alternatief voor mensen die een mRNA-vaccin van bijvoorbeeld Pfizer en Moderna niet vertrouwen. Waar een mRNA-vaccin kunstmatig genetisch materiaal bevat dat ervoor zorgt dat menselijke cellen zelf het spike-eiwit van het coronavirus aanmaken, wordt met het Novavax-vaccin dit spike-eiwit direct ingespoten.

Sinds 11 maart kunnen mensen een afspraak maken voor een Novavax-vaccinatie. Inmiddels hebben 655 mensen een prik gehaald en er staan nog 329 afspraken.

Andere landen ‘blij maken’

Om niet met de duizenden doses te blijven zitten heeft het ministerie besloten om 420.000 Novavax-doses beschikbaar te stellen voor donatie aan andere landen. Het is de vraag of dat slaagt, aangezien het aanbod van vaccins in andere landen ook is toegenomen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven