Kabinet helemaal klaar met statiegeld: chaotisch en teleurstellend

Kabinet helemaal klaar met statiegeld: chaotisch en teleurstellend

Defecte statiegeldautomaten, lange wachtrijen in de supermarkten, plakvingers en vooral een heleboel ergernis. Iedereen wordt zó moe van het blikjesgedoe dat er nog zo’n 84 miljoen euro aan niet-geclaimd statiegeld ligt. Zelfs het kabinet is ontevreden.

Statiegeld

Sinds 1 april 2023 zit er op ieder blikje € 0,15 statiegeld. Deze heffing is ingevoerd om ervoor te zorgen dat mensen hun blikjes niet meer op straat en in de berm gooien, maar ze netjes naar de statiegeldmachines in de supermarkt brengen.

Dat idee is van zichzelf niet zo gek, maar van de uitvoering wórdt iedereen wel behoorlijk gek. Want net als je met je goede gedrag weer een zooi blikjes in wilt leveren, is die machine weer defect.

Kabinet helemaal klaar met statiegeld: chaotisch en teleurstellend

Of is de rij zó lang dat je er spontaan geen zin meer in hebt en je blikjes het liefst op de grond wilt smijten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die plaktengels die je krijgt van het in- en uitruimen van je leeggedronken cola- en ijstheeblikjes. 

‘Chaotisch’ en ’teleurstellend’

Zelfs het kabinet is het he-le-maal zat en noemt het inleveren van blikjes en flesjes zelfs “chaotisch” en “teleurstellend”. De doelstelling dat 90 procent van de statiegeldblikjes ingeleverd moet worden, wordt dan ook bij lange na niet gehaald.

Er zouden te weinig inzamelpunten zijn en te weinig goed werkende punten. Dat hadden wij als brave burgers allang door, maar ook demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen is wakker geworden. Ze heeft het bedrijfsleven tot actie geroepen, aldus Hart van Nederland.

Kritisch gesprek

Heijnen wijst met de beschuldigende vinger naar Hester Klein Lankhorst. Zij is de directeur van het Afvalfonds Verpakkingen en moet dit debacle in goede banen leiden.

In een kritisch gesprek eist Heijnen verbetering. “Ik vind dat mensen die netjes statiegeldverpakkingen willen inleveren dit op een makkelijke manier moeten kunnen doen”, zegt ze.

Nu moet je als burger veel te veel moeite doen om dat plakkerige stukje metaal in te leveren en je € 0,15 statiegeld terug te krijgen. Zo vind je bijvoorbeeld maar op vijf (van de vierhonderd) NS-stations inzamelautomaten.

84 miljoen in het ongewisse

En wat er met die 84 miljoen euro aan niet-geclaimd statiegeld gebeurt? Die centen blijven liggen bij Statiegeld Nederland. De grootste grap van dit verhaal is dat de overheid aangeeft niet te weten waar dat geld (lees: ons geld) aan besteed wordt.

Scroll naar boven