Kabinet gaat tegen OMT-advies in en versoepelt verder

Jaap van Dissel OMT

Ondanks tegenstribbelingen van het Outbreak Management Team (OMT) gaat zorgminister Ernst Kuipers verder met het versoepelen van de coronamaatregelen. Per volgende week woensdag zijn alleen de basismaatregelen nog van kracht in ons land.

Mondkapje in het ov niet langer verplicht

Momenteel geldt de verplichting om een mondkapje op te zetten wanneer je gebruikmaakt van het openbaar vervoer. Dit geldt voor zowel een ritje in de bus, tram en trein.

Nu deze maatregel wordt geschrapt, is het dus niet langer verplicht. Je bent uiteraard volledig vrij om ermee door te gaan als jij jezelf daar veiliger bij voelt.

OMT is het er niet mee eens

Het is opmerkelijk dat Kuipers tegen het advies van het OMT in gaat. Jaap van Dissel en zijn collega’s opteerden namelijk voor het behoud van mondkapjes in het openbaar vervoer. Volgens de medisch experts is een OV een belangrijke bron van besmettingen.

Testen voor toegang

Zoals reeds bekend moet er voor sommige evenementen een negatieve PCR-test kunnen worden overlegd voor toegang. Dit is per woensdag 23 maart aanstaande niet langer nodig.

Thuiswerken is passé

Tenslotte wordt ook het advies om thuis te werken evenals het twee maak per week preventief testen in het onderwijs niet langer als noodzakelijk gezien. Hiermee gaat de coronaminister wederom tegen het OMT in, dat van mening is dat werken vanuit huis ‘blijvend gestimuleerd’ moet worden.

Ernst Kuiper coronaminister

Hoog aantal besmettingen

Ondanks de aangekondigde versoepelingen zijn de besmettingscijfers niet rooskleurig. Gisteren waren er bijvoorbeel bijna 46.000 nieuwe gevallen. De druk op ziekenhuizen is er echter ”zo goed als af”, aldus Kuipers. Op het moment van schrijven liggen 1.920 mensen met het coronavirus onder de leden in het ziekenhuis. Er liggen 151 mensen op de intensive care.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven