Kabinet gaat op 8 plekken wereldwijd excuses aanbieden voor slavernij

Kabinet gaat op 8 plekken wereldwijd excuses aanbieden voor slavernij

Het kabinet gaat op maandag 19 december 2022 op acht plekken wereldwijd excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Zeven kabinetsleden reizen hiervoor naar Suriname en het Caribische gedeelte van het Koninkrijk.

Er zullen toespraken gehouden worden waarin er namens de Staat der Nederlanden spijt wordt betuigd voor wat mensen 150 jaar geleden is aangedaan. Mark Rutte zal dit in Nederland doen.

Wie gaat waar heen?

Minister Franck Weerwind zal excuses gaan maken in Suriname. Staatssecretaris Van der Burg gaat naar Aruba, minister van Gennip naar Bonaire, staatssecretaris Van Huffelen naar Curaçao, staatssecretaris Van Rij (Financiën) naar Sint-Eustatius, staatssecretaris Van Ooijen (Welzijn) naar Saba en minister Kuipers (Volksgezondheid) naar Sint-Maarten.

Financiële compensatie

Dat er excuses komen, betekent niet dat nabestaanden recht hebben op een financiële compensatie. Wel heeft de overheid al aangekondigd dat er 200 miljoen euro wordt uitgetrokken voor een speciaal fonds dat ‘bewustwording vergroot’. Ook is er 27 miljoen euro gereserveerd voor een slaafmuseum.

YouTube video player

Scroll naar boven