Juwelier (68) knalt twee overvallers neer en moet 17 jaar de cel in

Juwelier (68) knalt twee overvallers neer en moet 17 jaar de cel in

In Italië is ophef ontstaan nadat de rechtbank een juwelier uit het noord-Italiaanse Grinzane Cavour tot 17 jaar celstraf heeft veroordeeld.

De man vuurde op twee boeven die zijn zaak kwamen leegroven. Het geboefte overleefde dat niet en ligt inmiddels onder de grond.

Juwelier (68) knalt twee overvallers neer en moet 17 jaar de cel in

April 2021

Juwelier Mario Roggero is in april 2021 nietsvermoedend aan het werk, wanneer een groep overvallers zijn zaak betreed. Zijn dochter wordt vastgebonden, zijn vrouw staat doodsangsten uit en Mario zelf kijkt recht in de loop van schietijzer.

De boeven beginnen af te tellen, waardoor Mario ervan overtuigd is dat zijn laatste uur is aangebroken. Dat gebeurt niet, want de dieven besluiten om sieraden en horloges te grijpen. Daarna rennen ze de zaak uit.

Achtervolging

Daar stopt het niet, want Mario laat zich niet overvallen. Hij volgt het drietal mannen de straat op en trekt zelf een wapen. Twee overvallers worden d00dgeschoten, een derde raakt gew0nd.

En nu? Nu is Mario aangemerkt als de dader. De Italiaanse aanklagers spraken in de rechtbank van een ‘executie’ door de juwelier.

Hij had de mannen, die in een auto wilden stappen, ook gewoon kunnen laten gaan. Door dat niet te doen, moet hij nu 17 jaar de gevangenis in.

Politici verdeeld

In Italië wordt er verdeeld gereageerd. Meerdere politici scharen zich aan de kant van de juwelier. Zij vinden dat hij zijn familie heeft verdedigd en spreken van een belachelijk vonnis.

Matteo Salvini, vice-premier en leider van de rechtse Liga-partij, is volledig solidair met de juwelier. ”Hij heeft zijn hele leven hard gewerkt, en hij probeerde alleen maar zijn familie en zijn bedrijf te verdedigen.”

Ook Luci Malan, lid van de partij van premier Giorgia Meloni, noemt de straf te zwaar. ”Als je nu een enquete zou houden, zou 95 procent van de mensen deze straf te hoog vinden.”

Trauma

Roggero zei tijdens de zitting dat hij zijn vrouw uit het oog was verloren. Hij was bang dat ze ontvoerd was. Ook zei hij een trauma te hebben opgelopen, nadat hij in 2015 al eens eerder beroofd werd.

De rechters waren echter eensgezind: de juwelier had zich niet moeten verzetten. Door dat wel te doen heeft hij mensen op een vreselijke manier omgebracht.

Roggero noemde zijn veroordeling een ‘overwinning voor de criminaliteit’. Verwacht wordt dat hij in beroep gaat tegen het vonnis.

Scroll naar boven