Jurriën laat zien wat armoede écht is: ”Overwogen te stoppen met leven”

Jurriën Hup weet helaas hoe armoede voelt. Hij verloor zijn werk, kwam in een vechtscheiding en maakte daar bovenop nog flinke schulden.

Jurriën Hup weet helaas hoe armoede voelt. Hij verloor zijn werk, kwam in een vechtscheiding en maakte daar bovenop nog flinke schulden. Door de schuldsanering wist hij dat op te lossen, maar de zorgen over armoede? Die blijven.

Brood

In de raadszaal van het Rotterdamse stadhuis zegt niemand iets wanneer Hup een brood uit zijn tas pakt. Aan de overige mensen in de zaal stelt hij de vraag of iedereen ‘goed gegeten’ heeft.

”Maar weten jullie eigenlijk wel wat een brood kost? 2,39 euro en dan zit er nog niets op. Maar soms lijkt het alsof het hier alleen maar gaat over wie de duurste schoenen heeft.”

Jurriën laat zien wat armoede écht is: ''Van dit geld moet ik drie maaltijden maken''

Drie maaltijden voor zes euro

Hup is ‘ervaringsdeskundige’ bij Warm Rotterdam. Dat is een netwerk dat kennis over armoede en schulden deelt. Hij laat de raadsleden weten dat armoede geen grapje is.

Hij vertelt hen wat het met je doet als je geen geld hebt om eten te kopen en wanneer de zorgen zich opstapelen. ”Het is ook geen pretje als je voor zes euro drie maaltijden moet maken. Er zijn burgers die een einde aan hun leven maken, omdat ze het niet meer weten. Zelf heb ik daar ook aan gedacht.”

Geen geld voor buskaartje

Steeds meer mensen belanden in Nederland in armoede. Meriem Laamairi van de Brede Raad 010 merkt dat mensen stress hebben.

”Ze kunnen geen gezond eten kopen en vrezen hun woning te moeten verlaten. Volgens Laamairi moet het college armoede de hoogste prioriteit geven.

Voedselbank

Ook zijn er zorgen over de Voedselbank. Voorheen waren er zeker vijftig ophaalpunten. Nu is dat aantal teruggebracht naar vijf centrale locaties.

Pieter Boshuizen van de wijkraad Vreewijk noemt het idee mooi, maar wijst erop dat mensen nu verder moeten reizen. ”Als je in IJsselmonde woont, moet je naar de Groene Hilledijk.”

”Er zijn mensen die slecht ter been zijn en mensen die geen geld hebben voor een busticket. In sommige gemeenten krijg je wel een dagkaart, of worden er wijkbussen ingezet die naar de Voedselbank gaan. De oplossing ligt bij de gemeenteraad.”


Laat dit even tot je doordringen: bussen die naar de voedselbank rijden. Wat is dit voor land geworden? Wat gaat er door je heen als je dit artikel leest? Laat het weten in de reacties!

Scroll naar boven