Jouw oude guldens kunnen vandaag een voortuin waard zijn!

oude guldens geld waard

Nostalgie naar de tijd van de gulden, met zijn joetjes, geeltjes en meiers, blijft levendig onder veel mensen die warme herinneringen koesteren aan deze tijd. De gulden werd gebruikt vanaf de middeleeuwen tot 2002, het jaar waarin Nederland de euro introduceerde.

Cashen met oude guldens

1 januari 2002 markeerde het einde van een tijdperk met het gebruik van munten zoals het dubbeltje en het kwartje. Tot 27 januari dat jaar kon je met de gulden betalen, maar daarna niet meer. Ondanks de overgang bewaarden velen hun oude guldens, deels uit sentimentele waarde, deels in de hoop dat ze in waarde zouden stijgen.

In 2021 waren er nog steeds 25,6 miljoen guldenbiljetten in omloop, die gezamenlijk een waarde vertegenwoordigden van € 440 miljoen volgens de Nederlandsche Bank. Deze oude guldens kan je nog inwisselen tot 2032 bij de Nederlandsche Bank in Amsterdam, waarbij de omrekenwaarde van één gulden ongeveer € 0,45 bedraagt.

Zoveel zijn je Oude Guldens Waard! - EDITIE NL

Zeldzame guldens

Dat geldt overigens niet voor zeldzame uitgaven. Deze kunnen namelijk aanzienlijk meer opbrengen. Voorbeeld: Het bekende Zonnebloembiljet van 50 gulden kan vandaag de dag tot € 250 waard zijn als het in perfecte staat is zonder vouwen.

Over het algemeen geldt dat hoe ouder de munten en biljetten, hoe meer ze waard kunnen zijn, vergelijkbaar met goede wijn of whiskey die in waarde stijgt met de jaren. Voor degenen die unieke munten thuis hebben gevonden, is het raadzaam om de waarde ervan te laten schatten, mogelijk zelfs kosteloos bij een taxateur.

Bijzonder waardevolle munten en biljetten kunnen op een veiling aanzienlijke bedragen opleveren. Zo werd een biljet van twintig gulden uit 1846 verkocht voor een recordbedrag van € 79.950, terwijl een unieke zilveren gulden uit 1867 € 104.550 opbracht.

Deze voorbeelden benadrukken het belang van meerdere taxaties; het biljet van twintig gulden werd oorspronkelijk geschat op een waarde van € 2.000 tot € 10.000 voordat het op veiling ging. Dus, twijfel niet te lang en ga eens opzoek naar oude munten! Wie weet houdt je er een mooi bedrag aan over.

Scroll naar boven