Jos (68) loopt bij een psychiater omdat wasmachine trilt

Jos (68) loopt bij een psychiater vanwege trillende wasmachine

Jos Huigen (68) heeft een mooie woning in het fonkelnieuwe wooncomplex De Meester in Haarlem. Het is een schitterende plek om te wonen, maar toch geniet hij niet meer van zijn leven. Oorzaak is de trillende wasmachine van zijn buren.

Tegen NH Nieuws vertelt Jos in zijn mooie appartement in het voormalige schoolgebouw hoe hij emotioneel aan het einde van zijn latijn is. ”Ik woon hier ongeveer een jaar. Het gebouw werd in mei 2022 opgeleverd en in juni ben ik ingetrokken.”

Wasmachine

Een paar maanden later begonnen de problemen voor de gepensioneerde Haarlemmer. ”In oktober trokken de onderburen in. Zij hebben een wasmachine op hun entresol staan, relatief dicht onder mijn vloer dus. Ik heb ontzettend veel last van de trillingen als zij een wasje draaien.”

Jos betaalt 1.200 euro per maand voor een oppervlakte van slechts 59 vierkante meter. Een fors bedrag voor zo’n kleine woning. ”Ik kwam hier met het idee dat ik hier ongeveer tot mijn 85e kon blijven wonen. Daarom heb ik een hele dure kast laten bouwen en een mooie vloer laten leggen. Maar dit houd ik niet langer vol.”

Jos (68) loopt bij een psychiater omdat wasmachine trilt

Ernstige klachten

De trillingen maken Jos stapelgek. ”Ik heb er zeer zware klachten door. Op momenten dat ik in rust ben, vooral wanneer ik in bed leg, voel ik getril in mijn lijf dat er helemaal niet is. Dat noemen ze een functioneel neurologische stoornis. Hier ligt vaak een traumatische gebeurtenis aan ten grondslag.”

”Of stress, zoals bij mij. Het is lastig uit te leggen, maar mijn hersenen spelen een spelletje met mij. Het gebeurt nu ook als ik bij mijn vriendin blijf slapen.”

Huilbuien

De huisarts van Jos dacht dat hij de ziekte van Parkinson had, maar dat blijkt niet zo te zijn. ”Inmiddels loop ik al een tijdje bij een psychosomatisch fysiotherapeut. Die helpt met ontspanningsoefeningen. Ook krijg ik van een psychiater hele zware antidepressiva. Er waren dagen dat ik spontaan begon te huilen zodra ik het woord wasmachine hoorde. Zo erg is het met me gesteld.”

Verhuurder neemt geklaag niet serieus

Jos loopt dus veel gezondheidsinstanties af en stalkt ook de verhuurder met zijn problemen. Maar die neemt hem niet erg serieus. ”Ik heb een klachtenformulier ingevuld, maar daar hoor je niets op. In februari zou er iemand komen kijken, maar diegene is nog altijd niet langsgeweest.”

De verhuurder Bouwinvest zegt wel opnieuw onderzoek te willen doen naar het contactgeluid tussen de appartementen. In het eerste onderzoek kwam naar voren dat het geluid binnen de wettelijke normen blijft. Daar is het Jos het niet mee eens. Hij wil dat er iets aan de trillingen wordt gedaan.

”Anders moet ik hier namelijk weg en dat gaat me veel geld kosten. Bovendien: vind ik dan nog wel iets anders in Haarlem?”

Scroll naar boven