Joran van der Sloot in grote problemen, riskeert extra gevangenisstraf van 18 jaar

Joran van der Sloot in grote problemen, riskeert extra gevangenisstraf van 18 jaar

Vrouwenmoordenaar Joran van der Sloot staat vandaag in Peru terecht voor betrokkenheid bij een enorme cocaïnesmokkel in en uit de gevangenis. Het Openbaar Ministerie in Peru denkt het bewijs helemaal rond te hebben en eist een extra gevangenisstraf van 18 jaar. Dat komt bovenop de 28 jaar waarvoor hij eerder al werd veroordeeld.

Drugs in suikerbieten

Spil in de zaak is de ex-vriendin van Joran, die tegen betaling pakketjes binnenbracht voor gevangenen. Zij heeft tegen het Openbaar Ministerie verklaard dat ze drugs in onder andere suikerbieten moest stoppen van Joran. Het OM gelooft de vrouw en heeft de vrouw een deal – die ze heeft geaccepteerd- aangeboden. Zij mag haar proces in vrijheid afwachten.

Joran van der Sloot in grote problemen, riskeert extra gevangenisstraf van 18 jaar

De smokkel vond plaats in de gevangenis van Juliaca. Het zou om vele kilo’s cocaïne gaan die Van der Sloot verkocht onder medegevangenen. Hiermee zou Joran grote geldbedragen hebben verdiend. Toen de smokkel ontdekt werd, is Joran direct weer overgeplaatst naar de de beruchte zwaarbeveiligde gevangenis Challapalca. Dit complex ligt op een barre hoogte van 5.200 meter.

2045

Van der Sloot hoeft de zitting van vandaag niet fysiek bij te wonen. Men is bang dat hij een vluchtpoging onderneemt. Joran zal daarom live inschakelen via een videoverbinding.

Vandaag begint het inhoudelijke proces. Justitie verwacht tussen acht a tien zittingsdagen nodig te hebben om tot een oordeel te komen.

Als Van der Sloot schuldig wordt bevonden en als de rechtbank meegaat in de eis van het OM, komt de 18 jaar bovenop zijn eerdere veroordeling van 28 jaar cel. Dat zou samen 46 jaar gevangenisstraf zijn. In Peru geldt echter bij wet dat gevangenen niet langer dan 35 jaar in hechtenis mogen doorbrengen. In het geval van Joran zou dat betekenen dat zijn straf er in 2045 opzit.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven