Jongen (16) verliest hand door cobra: ”Schuld van de verkoper”

Jongen (16) verliest hand door Cobra: ''Schuld van de verkoper''

Bij een feestje op oudjaarsdag 2021 in Kootwijkerbroek (Gelderland) raakte een 16-jarige jongen destijds zijn rechterhand kwijt.

Cobra

Gisteren stond de verkoper van het stuk vuurwerk terecht in de rechtbank van Zwolle. Het Openbaar Ministerie eiste een werkstraf van 150 uur.

Verkoper Tomas K. was al een tijdje bekend bij de autoriteiten als vuurwerkverkoper. Er vond een huiszoeking plaats bij zijn ouderlijke woning. Daar werd enkel een lege doos aangetroffen, waar 150 cobra’s in hebben gezeten.

K. bleek al zijn vuurwerk verkocht te hebben, maar had een gedeelte zelf ook afgestoken. Een jongen van zestien jaar had maar liefst 15 cobra’s van hem gekocht.

Hand foetsie

Op 31 december 2021 werd er door een grote groep jongeren in een weiland te Kootwijkerbroek groot feest gevierd. Rond 18.00 uur ’s middags, wilde de 16-jarige jongen graag een cobra afsteken.

Hij hield het stuk vuurwerk in zijn hand en vroeg wie het wilde aansteken. Toen een leeftijdsgenootje in de buurt kwam met een aansteker, ging het mis.

De cobra ging af en blies de hand van de jongen volledig weg. In een straal van twintig meter werden nog resten van de hand gevonden.

Jongen (16) verliest hand door Cobra: ''Schuld van de verkoper''

”De jongeren die er omheen stonden en getuige waren, zullen dat beeld, dat geluid en de geur vermoedelijk nooit meer vergeten”, aldus de officier van justitie.

Wegblijven

Volgens een van de rechters was de hand volledig verpulverd. Verkoper Tomas K. en de 16-jarige jongen kenden elkaar van school. K. geeft toe dat hij vuurwerk heeft verkocht.

Hij weet echter niet of het stuk vuurwerk dat de jongen zijn hand kostte, ook daadwerkelijk van hem afkomstig is. Dat stelt ook zijn advocaat, die vrijspraak eist. Daar komt bij dat de cobra uiteindelijk werd aangestoken door iemand anders, die de lont in het donker niet eens kon zien.

De moeder van de 16-jarige jongen wil jongeren oproepen om weg te blijven van knallers die niet mogen. ”Ik heb mijn zoon nog, maar het had anders kunnen aflopen.”

De officier van justitie eist 150 uur werkstraf voor Tomas K. Op 11 december doet de rechtbank uitspraak in deze zaak, zo valt te lezen op Hart van Nederland.

 

Scroll naar boven