Jong koppel krijgt energierekening van 17.000 euro: ”We hebben heel de winter kou geleden!”

Jong koppel krijgt energiefactuur van 17.000 euro: ''We hebben heel de winter kou geleden!''

De druiven zijn zuur voor de 28-jarige Yannick en Tatiana (33) uit het Belgische Sint-Niklaas. Ze moeten namelijk een energiefactuur van 17.000 euro ophoesten. De twee zijn ten einde raad, maar de leverancier merkt geen fout op. 

Koude winter

Yannick Piessens en Tationa Ysewyn hebben tijdens de afgelopen winter geprobeerd zo zuinig mogelijk te doen. Zo werd de verwarming een paar graadjes lager gezet, en kwamen de dekentjes erbij.

”We wonen nog geen jaar in ons huis, een vrijstaande woning uit de jaren 60-70 van de vorige eeuw. We kochten het huis over van een vriend, en wilden ook zijn energiecontract overnemen.”

”Dat ging om onduidelijke reden niet, en toen moesten we snel een leverancier vinden die ons uit de nood kon helpen. De enige firma die dat kon, was Luminus. Op dat aanbod zijn we zonder al te lang na te denken ingegaan. Zeker met een klein kindje thuis en ondertussen ook nog een tweede op komst wil je niet zonder stroom of gas komen te zitten.”

Eindafrekeing

De twee betalen voor een periode van negen maanden, een voorschot van net geen 2.000 euro. Maar twee weken geleden viel ineens de eindafrekening in de bus.

”We moesten nog eens een bedrag van maar liefst 17.000 euro bijbetalen”, aldus Yannick. ”Er bleek een gasverbruik van bijna 26.000 kWh te zijn geweest.”

”Hoe dat kan weten we niet. We leefden heel zuinig en hebben thuis geen energieverslindende bezigheden. Integendeel, gedurende de winterperiode hebben we thuis kou geleden om te besparen op de kosten. En dan krijg je plots zo’n factuur. Dit is niet voor te stellen.”

Dure prijzen

Omdat Yannick en zijn vriendin niet goed gekeken hebben naar de overeenkomst, wisten ze niet dat de prijzen bij Luminus ontzettend hoog zijn. ”Er wordt gerekend met dagprijzen van bijna een euro per kWh, inclusief BTW. Daar hebben we niet bij stilgestaan.”

”Alles moest toen heel snel gaan. Als we dit hadden geweten, hadden we een andere oplossing gezocht. Maar nu kunnen we niets doen.”

Luminus: gewoon betalen

Het stel kan de factuur niet betalen. Luminus heeft een betalingsregeling voorgesteld en wil dat er 1.600 euro per maand wordt afgetikt. ”Dat is onrealistisch”, aldus Yannick.

”We werken fulltime, maar dat volstaat niet om zo’n som te kunnen betalen naast ook nog eens de afbetaling van ons huis en andere kosten.”

”Zelfs een maandelijkse afbetaling van 500 of 800 euro zou ons voor de komende jaren tekenen. Dit is echt onmenselijk.”

Luminus laat weten de zaak te onderzoeken, maar benadrukt dat de meterstanden correct zijn en er dus geen fouten zijn gemaakt. De ombudsman voor energie roept mensen die zo’n hoge factuur in de bus krijgen op om vooral niet te betalen en een onderzoek te eisen.

Scroll naar boven