Johan Remkes: ”Nieuwe verkiezingen goed mogelijk”

Oud-formateur en VVD-prominent Johan Remkes denkt niet de formatie van een nieuw kabinet zal gaan lukken. Hij acht de kans zelf aanwezig dat Nederland opnieuw naar de stembus moet gaan. Er wordt op social media laaiend gereageerd.

Begrip voor VVD

Voormalig minister en staatssecretaris Remkes mocht vanmorgen aanschuiven bij het programma WNL op Zondag. Hier besprak hij de ‘verrassende uitslag’.

Remkes heeft ook begrip voor VVD-leider Dilan Yesilgöz, die dwarsligt en geen kabinet wil vormen met Geert Wilders. Ze gaf hiervoor als excuus dat haar partij tien zetels is verloren en ‘een pas op de plaats’ moet maken. Haar achterban is het daar overigens niet mee eens.

Yeşilgöz trekt de stekker er meteen uit: ''Willen niet met Geert''

Geen vertrouwen

Remkes beweert dat er geen vertrouwen is dat een kabinet met de PVV en VVD succesvol kan worden. Hij wijt dat aan de ‘omstandigheden en de financiële problemen van het land’.

Hij sluit uit dat de VVD later in de formatie zal gaan samenwerken met PvdA/GL. Die kans acht hij ‘nihil’. ”Tenzij zij hun hele programma in de vuilnisbak gooien.”

Nieuwe verkiezingen

Remkes gaat nog een stap verder, want hij sluit niet uit dat er nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden. ”Dat sluit ik niet uit.”

Dat zou het slechtst denkbare scenario zijn, want Nederland heeft op 22 november een duidelijk signaal afgegeven door met miljoenen mensen op de PVV te stemmen.

Mocht dit teniet worden gedaan middels nieuwe verkiezingen, dan kunnen er twee dingen gebeuren: Wilders wordt nog groter, of de pleuris breekt uit in de land.

Onderstaand kun je het fragment bekijken. Geert Wilders heeft zelf nog niet gereageerd op de uitspraken. Er is ook nog steeds een minderheidskabint mogelijk. Pieter Omtzigt (NSC) heeft hierbij een sleutelrol.

Zijn partij heeft 20 zetels. Wanneer hij niet met de PVV in een kabinet wil, wordt het schier onmogelijk voor Geert om te gaan regeren. Dat kan slecht uitpakken voor Omtzigt, die hier de schuld van zou kunnen krijgen. Kortom: het worden erg spannende weken/maanden.

 

Scroll naar boven