Johan kreeg een appje van zijn ‘dochter’ of hij even geld wilde storten, raakt al zijn spaargeld kwijt

Johan kreeg een appje van zijn 'dochter' of hij even geld wilde storten, is uur later al zijn spaargeld kwijt

De 66-jarige Johan de Pau uit het Belgische Maldegem is op een vreselijke manier beetgenomen door een oplichter. In slechts een dag was hij 66.000 euro lichter. Aan Het Laatste Nieuws vertelt hij wat er gebeurd is.

‘Papa, wil je even geld storten?’

‘Mijn smartphone is kapot. Ik heb een nieuwe nummer, papa.’ Dat bericht kreeg Johan de Pau (66) binnen van de oplichter. Na een beetje smalltalk zegt de dochter (de oplichter dus) een openstaande factuur te hebben die ze niet kan betalen omdat ze nergens bij kan. Of Johan even 2.000 euro wil storten. Hij krijgt het uiterlijk woensdag terug.

Johan denkt dat de persoon echt zijn dochter is. ”Ik heb maar één kind. Bloed, dat trekt aan, hé. Ik dacht dat ze enorm in de problemen zat en wilde haar zo snel mogelijk helpen. Bellen ging niet want ze was aan het werk en dan neemt ze niet op. Dat doet ze nooit.”

De zestiger stort het gevraagde bedrag en stuurt ter bewijs een printscreen van de overschrijving. Maar nog geen 50 minuten later vraagt de ‘dochter’ weer om geld. Johan heeft dan door dat er iets niet klopt en belt zijn bank. Medewerkers hebben er net pauze, dus hij krijgt niemand aan de lijn. Hij belt de fraudedienst van KBC en krijgt het dringende advies al zijn kaarten ogenblikkelijk te blokkeren. Ook moest hij aangifte doen. Dan ontstaat het volgende probleem. Op het politiebureau is ook niemand aanwezig.

Johan (66) kreeg een appje van zijn 'dochter' of hij even geld wilde storten, is uur later 66.000 euro armer

Belletje van ‘bankmedewerker’

Rond 16.00 uur wordt hij opgebeld door ene ‘B.M van de fraudedienst van KBC’. Ook dit blijkt een oplichter. ”Wellicht had hij aan de printscreen gezien dat ik bij KBC zit. De man overtuigt Johan om 10.000 euro over te schrijven naar een rekening, een ‘depot’.

”Ik dacht echt dat hij bij KBC werkte. Ik had het telefoonnummer gegoogeld en kwam uit bij de website van de bank. Ook leek zijn naam te kloppen.”

Het bleef niet bij de KBC-rekening. De fraudeur had ook weet van een andere zakenrekening van Johan, één bij ING. Hij overtuigde hem om van die rekening nog eens 65.000 euro over te schrijven. ”Hij was zo overtuigend”, gaat Johan verder.

Een paar dagen later

Een paar dagen later krijgt hij goed nieuws. KBC had de verrichting van 10.000 euro onderschept en geannuleerd. Maar de 64.000 euro van de ING-rekening is hij kwijt, net zoals de eerste storting van 2.000 euro. De politie heeft de zaak inmiddels in onderzoek.

Johan is verdrietig. Hij is beetgenomen en vertrouwt niemand meer. ”Onlangs had ik een deurwaarder over de vloer. Net na het gebeuren kreeg ik een betaalherinnering via sms, maar die heb ik genegeerd. Ik heb uitgelegd dat ik gewoon niet durf te betalen als de vraag per SMS binnenkomt.”

Scroll naar boven