Joe Biden waarschuwt China voor ‘ingreep met geweld’ bij aanval op Taiwan

Joe Biden waarschuwt China voor 'ingreep met geweld' bij aanval op Taiwan

De Amerikaanse president Joe Biden is bereid om geweld te gebruiken tegen China, als dat nodig is om Taiwan te beschermen. De bejaarde baas van de Verenigde Staten spreekt van ”een belofte” die zijn land aan zichzelf heeft opgelegd.

Zoals vaak gebeurd wanneer crazy Joe er weer wat uitfloept, heeft een woordvoerder de uitspraak van de president alweer afgezwakt. Hij bedoelde het niet zo. Volgens de woordvoerder zullen de Amerikanen militaire steun aan Taiwan bieden en kan dat land zich daardoor verdediger tegen agressor China.

‘China flirt met gevaar’

Maar Biden lijkt op oorlogspad. Hij zei dat China ‘met gevaar flirtte’. Als voorbeelden van agressie haalde hij een recent uitgevoerde militaire oefening in de buurt van de eilandstaat aan. Ook wees hij op het feit dat Chinese vliegtuigen onlangs dichtbij Taiwan vlogen.

YouTube video player

Niet tegen eenwording

Op zich is Biden niet tegen eenwordin van Taiwan en China. Hij vindt echter dat niet tot stand mag komen door militair ingrijpen. De president wijst erop dat er daardoor eenzelfde situatie zou kunnen ontstaan zoals momenteel in Oekraïne.

China ook niet blij met Biden

Waar Biden niet blij is met China, geldt dat andersom des te meer. Onlangs haalden de Chinezen snoeihard uit naar Joe, zij noemden de Amerikaanse steun voor Taiwan ‘gevaarlijk’.

China erkent Taiwan niet alszijnde een aparte staat en vindt dat Taiwan toebehoort aan China. In 1949 vluchtten de door de communisten verdreven leiders van China naar het eiland en stichtten daar de Republiek China (Taiwan).

Laat een reactie achter

Scroll naar boven