Jimmy (36) heeft nog maar kort te leven, overheid pakt zijn laatste geld af

Jimmy (36) heeft nog maar kort te leven, overheid pakt zijn laatste geld af

De 36-jarige Jimmy Gerrits uit het Belgische Dilsen-Stokkem heeft niet meer lang te leven. En nu heeft hij ineens acht snelheidsboetes tegelijk gekregen, die voortkomen uit twee nieuwe trajectcontroles in zijn gemeente. Hij is er niet blij mee: ”Kassa voor de overheid”.

Diagnose

Anderhalf jaar geleden stond het leven van Jimmy volledig op zijn kop. De Belg kreeg te horen dat hij terminale longkanker heeft. ”Ik was kortademig en moest veel hoesten.”

”Soms kwam ik de trap niet eens op en moest ik overgeven. Het duurde heel lang voor ik de diagnose kreeg, maar die bleek heel erg hard: stadium 4.”

”De dokters konden niks meer voor mij doen, alleen mijn leven nog verlengen. Ik krijg ook nu nog een chemo, maar toch geven ze me nog maar een half jaar. Wat ik heb is een speciale variant, die voorkomt bij niet-rokers tussen de 20 en 50 jaar. Wanneer er een diagnose gesteld wordt, is het meestal al te laat.”

Jimmy (36) heeft nog maar kort te leven, overheid pakt zijn laatste geld af
Foto: Het Nieuwsblad

Uitkering

Vanzelfsprekend kan Jimmy door zijn situatie niet meer werken. ”Ik krijg een uitkering van 1.387 euro per maand. Dat is heel erg weinig. Zeker omdat ik samen met mijn vrouw voor vier kinderen zorg.”

”Ik heb een 3-jarig zoontje Livio, en een 8-jarige dochter Nova. En dan zijn er nog de jonge zusjes van mijn vrouw, die we als onze pleegkinderen in huis hebben gehaald. Jaklien is 18, Yasmin is 22 en is verder aan het studeren. Een serieuze kost, waar uiteraard onder andere de boodschappen en energiefactuur nog bijkomen.”

Geld lenen

De familie heeft het financieel ontzettend moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Vorig maand kwamen daar ineens 8 boetes voor te snel rijden bij.

Jimmy wist niet dat er nieuwe trajectcontoles geplaatst zijn in Rotem. ”Mijn vrouw en ik komen daar regelmatig langs en houden ons dan meestal aan de snelheid. Naar op 6 juni kwamen er opeens zes boetes binnen.”

”In de dagen erna volgden er zelfs nog twee. Elke boete bedraagt 53 euro, omdat we maar 2 of 3 kilometer per uur te snel reden. Opgeteld is dat 424 euro, wat voor ons heel veel geld is.”

Geld lenen

Jimmy heeft gevraagd om begrip te hebben voor zijn situatie, maar de ambtenaar die hij te spreken kreeg interesseerde het niets. ”Te snel is te snel”, gaf hij Jimmy te verstaan.

”En dus heb ik die bekeuringen maar betaald. Ik heb toch geen geld om naar de rechtbank te stappen. Voor die laatste twee boetes heb ik geld moeten lenen bij mijn familie.”

Kassa voor overheid

Jimmy geeft toe dat hij (waarschijnlijk) te snel gereden heeft, maar snapt niet dat hij alle boetes in een keer krijgt. ”Waarom moet dat weken duren en dan allemaal tegelijk?”

Hij weet zelf het antwoord al: ”Het gaat niet om veiligheid of om een overdreven snelheid, maar om geldgewin. ”Trajectcontroles zijn kassa kassa voor de overheid.”

Scroll naar boven