Jim (41) leeft al negen jaar zonder mobiele telefoon

Jim (41) leeft al negen jaar zonder mobiele telefoon

In een wereld waarin jongeren de hele dag met hun gezichten in hun telefoon zitten (bij voorkeur ook de allerduurste om erbij te horen), zijn er nog mensen die ervoor kiezen om te genieten van hun leven. Jim (39) uit Gouda is zo iemand.

Telefoon ruïneert levens

Je kunt tegenwoordig nergens meer komen of je ziet mensen als zombies naar hun telefoon staren. Op straat, in de metro en zelfs op sportscholen. Iets meer dan negen jaar geleden besloot Jim afstand te nemen van zijn mobieltje, hij kwam tot de conclusie dat telefoons levens en relaties ruïneren en leeft zonder.

Of het moeilijk is om geen telefoon te hebben? “Totaal niet. Ik hoef me nooit druk te maken om bijvoorbeeld sociale media en ik word ook nooit gebeld. Dat geeft me veel rust kan ik je zeggen.”

“Wanneer ik na mijn werk in de metro stap, zit iedereen naar zijn telefoon te staren. Gesprekken zijn er niet meer bij. Dat was vroeger wel anders.”

Sportschool

Jim fitnesst vijf keer per week en ook daar ziet hij de invloed van mobieltjes. “Veel mensen filmen zichzelf terwijl ze trainen en wanneer ze rust pakken kijken ze op hun telefoon hoe goed ze het gedaan hebben. En daarna: hup, Instagram. Filtertje erbij. Alles voor de buitenwereld en de likes.”

“Zo wil ik niet leven. Ik wil genieten van mijn leven, dingen ervaren zonder dat ik gestoord wordt op momenten dat ik daar helemaal niet op zit te wachten.

Het is niet dat Jim helemaal niet bereikbaar is. Zijn vrouw heeft een smartphone en er staat een huistelefoon. Daar hebben maar drie mensen het telefoonnummer van. Dat zijn Jims ouders en zijn zusje. Mocht er een noodgeval zijn, dan kunnen ze Jim via zijn vrouw bereiken.

“Ik heb vaste dagen waarop ik mijn ouders bezoek. Dat doen we al jaren zo en dat werkt prima.”

Scroll naar boven