Jim (25) kan niet werken: ”Ik denk de hele dag aan het klimaat”

Jim (25) kan niet werken: ''Ik denk de hele dag aan het klimaat''

De 25-jarige Jim uit Utrecht trekt zich de problemen rondom het klimaat zo erg aan, dat hij niet meer in staat is om te werken. ”Ik kan nergens anders meer aan denken. Ik slaap er zelfs enorm slecht door”, zo beweert Jim.

Wie de laatste maanden het nieuws heeft gevolgd kan er moeilijk omheen: het klimaat. Voor Jim is de materie inmiddels een dagtaak geworden. Hij staat er letterlijk mee op en gaat ermee naar bed. Dat heeft desastreuze gevolgen voor hem en met name zijn werk.

Jim is sinds vier maanden werkloos, iets dat hij wijt aan het feit dat hij zich verschrikkelijk drukmaakt om het klimaat en de toekomst van de aarde. ”Ik ben de hele dag bezig met nadenken over hoe ik iets kan betekenen voor de wereld. Zonder keiharde actie komt het niet meer goed. Ik vind dat de overheid meer moet doen om de problemen aan te pakken. Het is vijf voor twaalf.”

Burn-out

Jim is zo bezorgd om moedertje aarde, dat hij hard op weg is om in een burn-out te belanden. Hij heeft thuis vaak last van ‘slechte buien’ en wordt met de dag meer somber.

”Ik probeer me ertegen ze verzetten, maar ik kijk het beest rechtstreeks in de bek en slaag er mentaal niet in om me er van los te koppelen.”

Hij leeft inmiddels van een ww-uitkering, maar omdat hij slechts een jaar werkervaring heeft gaat dat binnenkort over in bijstand. Jim woont nog thuis, dus problemen met zijn huur heeft hij niet. ”Ik ga de komende maanden proberen om rust te vinden. Ik kijk veel documentaires en ben ook bij demonstraties zoals die van Extinction Rebellion. ”Ik vraag me af wat ik nog meer kan doen.”

Scroll naar boven