Jill ontdekt dat ze zwanger is, op dezelfde dag gaat haar zoontje van drie heen

Jill ontdekt dat ze zwanger is, op dezelfde dag sterft haar zoontje van drie

Zelden lagen het leven en het afscheid daarvan zo dicht bij elkaar. De Belgische Jill uit Dilsen-Stokkem vond uit dat ze in verwachting was, maar moest op dezelfde dag afscheid nemen van haar driejarige zoontje Nox. 

Nox

Op 3 februari 2022 vecht de driejarige Nox al bijna negen maanden tegen een hersentumor ETMR. Deze strijd zal het kindje niet winnen.

Enkele dagen daarvoor is de palliatieve sedatie opgestart. Moeder Jill  Van de Ven tegen Het Nieuwsblad: ”Nox herkende ons niet meer, kon niet meer praten en kreeg niets meer mee. Het was de enige manier om hem pijnvrij te krijgen.”

Voor de ouders van Nox is het ontzettend zwaar. Moeder Jill en vader Rudi proberen te doen wat ze kunnen voor hun kindje in zijn laatste dagen.

Zwanger

Wanneer Jill zich niet goed voelt, wordt de situatie nog complexer. ”Ik voelde me ’s ochtend heel erg misselijk. Eerst dacht ik dat het kwam door de emoties rond het nakende heengaan van Nox.”

”Maar het leek nogal op symptomen van eerdere zwangerschappen, dus Rudi stelde voor om een zwangerschapstest te gaan doen. Tot onze verbazing bleek die positief.”

‘Dit kan niet’

Jill en Rudi snappen er niets van. ”Het is niet dat je in zo’n periode heel actief bent tussen de lakens. Eerder hadden we het gehad over een extra kindje, maar door de rollercoaster aan emoties die het traject van Nox met zich meebracht, hadden we die wens opgeborgen.”

Huisarts

Op dezelfde avond komt de huisarts langs. Hij controleert de hartslag van Nox en brengt dan het nieuws dat het jongetje snel zal heengaan.

”Ze vroeg of ze nog iets voor ons betekenen. Ik vertelde haar over de positieve test en vroeg haar een bloedafname te doen bij me.”

”In de nacht is Nox heengegaan. De dag erna belde de huisarts ons om te condoleren, maar ook om ons te feliciteren.” Wat er dan door de hoofden van de twee ouders heengaat, is niet te beschrijven.

Schuldgevoelens

”Het voelde heel onwerkelijk. Op 3 februari is het hartje van Nox gestopt met kloppen. Exact een maand later hoorden we het hartje van het kindje in mijn buik voor het eerst. Dat was heel vreemd, maar tegelijk zagen we er een teken in. Het moest zo zijn. Dat gaf troost.”

Jill is heel bang om het kindje te verliezen. ”We konden niet geloven dat het kindje echt geboren zou worden en hebben heel lang gewacht met babyspulletjes kopen.”

”Bij een echo verwachtte ik altijd slecht nieuws, want bij Nox waren die scans ook bijna altijd slecht. Ik had ook ontzettend veel schuldgevoelens. ‘Ik wil deze baby niet, ik wil Nox’. Dat ging meer dan eens door mijn hoofd’, aldus Jill.

Vorige week

Vorige week, op 14 september, is zoontje Lio-Tyr geboren middels een geplande keizersnede. Ik was uitgerekend voor de 23e, maar omdat het via een geplande keizersnede zou gaan, konden we de datum uitkiezen. We kozen bewust voor de 14e, want Nox is geboren op 14 december.”

Twee druppels

Volgens Jill lijkt hun zoontje enorm op Nox. ”Ik was heel bang dat er iets mis zou gaan. Toen we hem voor het eerst hoorden huilen dacht ik: ‘Hij doet het.”’

Met Dino, Dex, Nox en Lio-Tyr vormt het koppel nu een gezin van zes. En Nox? ”Die kijkt met een goedkeurend oog mee. Wij zijn daarvan overtuigd.”

Scroll naar boven