Jeugdbende Leidschendam zoekt media op: ”Wij zijn allemaal bereid om te steken”

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4568004/leidschendamse-jeugdbende-het-is-steken-of-gestoken-worden

Een jeugdbende uit Leidschendam heeft de media opgezocht omdat zij graag willen vertellen hoe dat nu precies werkt, lid zijn van zo’n bende. Zelf noemen ze het overigens liever een ‘vriendengroep’, waarbij ”iedereen bereid is om te steken.”

Tegen Omroep West geven twee leden, ‘Goofy’ en ‘Amin’, een inkijkje in hun leven. Naar eigen zeggen zijn ze opgegroeid in een wereld van veel geld, wapens, de strijd met rivalen en hulpinstanties.

Goofy is een echte Leidschendammer afkomstig uit de wijk Prinsenhof, die hij zelf omschrijft als een ‘achterstandswijk’. Zijn ambitie in het leven is ‘geld maken’. Het liefst doet hij dat met rappen, maar als dat niet lukt is er vast wel een andere manier. Voor de duidelijkheid: Goofy ziet niets in een normale baan.

Drillgroep

Goofy en Amin vertellen de verslaggever dat hun groep ook wel bekendstaat als een ‘drillgroep’. ”Dat stoort ons, want dat zijn wij niet. Wij zijn een groep vrienden die elkaar helpen. We hebben veel geld en dragen messen en hebben ook andere wapens zodat we ons kunnen beschermen tegen groepen die problemen met ons zoeken. Je moet haast wel een mes bij je hebben, anders kun je jezelf niet verdedigen.”

Nauwelijks gestraft

De twee leden van de ‘vriendengroep’ zijn zelf minderjarig en daarom kopen ouderen in de groep steekwapens voor hen. Als er zich een bepaalde situatie voordoet, wordt de zaak ‘geregeld’ op de manier waarop de groep denkt dat dit het beste kan. ”Vaak is dat met geweld”, aldus Goofy.

Goofy heeft zijn mes overigens al eens gebruikt. ”Een jongen zocht problemen met mij, dus ik moest wel reageren.” Ook is hij wel eens opgepakt voor het in bezit hebben van een mes. ”Ik stond heel snel weer buiten.”

Wapens

Amin blijkt minder fan van messen. Hij zegt ‘andere’ wapens te hebben, die hij verstopt in een flat in de wijk. Daar liggen overigens ook messen klaar voor hem en anderen die er graag mee lopen. Er blijkt een heel systeem schuil te gaan achter het verstoppen van messen. ”Deze worden bijvoorbeeld in de bosjes verstopt, zodat anderen ze kunnen ophalen als ze deze nodig hebben.”

Boos op de politie

De twee bendeleden zijn boos op de politie, die zij ‘onprofessioneel handelen’ verwijt. Volgens Goofy provoceert de politie hem en zijn vrienden, door onder meer informatie uit te wisselen en te dreigen met uithuisplaatsingen. Daar zitten ze heel erg mee, want ze willen niet uit huis geplaatst worden. ”Ze worden steeds agressiever. Zo ging de politie ons zelfs een keer bedreigen met een mes, om hetzelfde te doen als wat wij onderling ook doen.”

De politie zegt zich hierin absoluut niet te herkennen. ”Er wordt juist veel moeite gedaan om een verbinding te zoeken met deze jongens”, aldus Ronald de Haas.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven